Αυστρία: «Ξεκάθαρη γραμμή» κατά του Ερντογάν από την ΕΕ ζητά ο Κουρτς

236

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αυστρίας,  Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει «ξεκάθαρη γραμμή κατά» του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα ανθρώπινα όντα ως όπλα» στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε ερώτηση της εφημερίδας Kurier για την μεταναστευτική πολιτική της Τουρκίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει ότι «ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα ανθρώπινα όντα ως όπλα»

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτό », συνεχίζει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος «θα δεσμευθεί υπέρ της υιοθέτησης μίας ξεκάθαρης γραμμής κατά του Ερντογάν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας «δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα», λέει ο Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας σε δεύτερη πρωθυπουργική θητεία. Το συντηρητικό του κόμμα θα κυβερνήσει μαζί με τους οικολόγους, οι οποίοι, σε αντάλλαγμα των δεσμεύσεων Κουρτς για υιοθέτηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της διαφάνειας στην πολιτική ζωή, δέχθηκαν τις θέσεις μίας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει επανειλημμένως ότι θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη σε εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύρους, που βρίσκονται στην Τουρκία.

Σε άλλη συνέντευξή του στο γερμανικό ταμπλόιντ Bild, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίσθηκε πολύ σκληρός απέναντι στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην Μεσόγειο διασώζοντας μετανάστες.

«Τελικά, οι ενέργειες των ιδιωτών διασωστών στην θάλασσα έχει προκαλέσει περισσότερους νεκρούς», λέει, πιστεύοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις «ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιχειρούν τον διάπλου και όλο και περισσότερους να πνίγονται».

«Οσοι πιστεύουν ότι ενεργούν για το καλό πρέπει να παραδεχθούν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αύξηση των νεκρών εξαιτίας των δικών τους ενεργειών», λέει ο 33χρονος αυστριακός πολιτικός, ο οποίος είναι αντίθετος και σε οποιαδήποτε κατανομή αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σε πολλά θέματα είμαστε πολύ πιο κοντά στο FPO (ακροδεξιό, Κόμμα των Ελευθέρων, πρώην εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό) από ό,τι στους οικολόγους», παραδέχθηκε σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμούς, που θα ορκισθεί την Τρίτη, προβλέπει έναν «μηχανισμό κρίσης» σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων: οι συντηρητικοί, που έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα μπορούν να αναζητήσουν κοινοβουλευτική στήριξη άλλου κόμματος για την ψήφιση συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

«Είναι ένα σενάριο που δεν αντιμετωπίζω στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Kurier.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr