Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος για το έργο του

147

To κτίριο του ΕΜΕ, στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα.

Πριν από την εκπνοή του 2019, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε μια σπουδαία επιστημονική έκδοση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Το  «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae» είναι το Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, που συγκεντρώνει όλα τα τεκμήρια της εβραϊκής παρουσίας στη χώρα μας, από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και τον 15ο αιώνα. Ουσιαστικά, μας αποκαλύπτει τη μεγάλη ιστορία συνύπαρξης Ελλήνων και Εβραίων στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, αλλά καταγράφει και τα ίχνη της παλαιότερης εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της οποίας αφανίστηκε κατά το Ολοκαύτωμα. Η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος, χάνοντας το 86% του εβραϊκού πληθυσμού της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Η διευθύντρια Ζανέτ Μπατίνου στην Ακαδημία Αθηνών.

Αναγνωρίζοντας το εκδοτικό πόνημα του ΕΜΕ, η Ακαδημία –και διασταλτικά η ελληνική πολιτεία– αναγνώρισε στον θεσμό το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει. Οχι μόνο ως ιστορική κιβωτός αυτής της κοινότητας συμπατριωτών μας, αλλά και ως εκπαιδευτικός φορέας, σε μια εποχή όπου η μισαλλοδοξία καραδοκεί. Είναι θλιβερότατο να καταγράφονται κάθε τόσο κρούσματα εκδήλωσης αντισημιτικού μίσους και βεβηλώσεις σε μνημεία, συναγωγές και νεκροταφεία. Πρόσφατα, άγνωστοι έγραψαν τέτοια συνθήματα στην ιστορική συναγωγή των Τρικάλων. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να εξοστρακίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μέλη της να δικάζονται για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, θα ήταν όμως αφελές να θεωρήσουμε ότι όλα έχουν τελειώσει. Δυστυχώς, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και εκπαίδευση των νέων γενεών στην ανοχή, στην κατανόηση και στον διάλογο.


Ο πρόεδρος του ΕΜΕ Μάκης Μάτσας με τη Ζανέτ Μπατίνου.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος γεννήθηκε με πρωτοβουλία της εβραϊκής κοινότητας Αθηνών στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ενας αρχικός πυρήνας αντικειμένων στεγάστηκε προσωρινά σε ένα δωμάτιο δίπλα στη συναγωγή της οδού Μελιδώνη. Το 1998, και μετά συντονισμένη προσπάθεια, εγκαινιάστηκε το σημερινό κτίριο του Μουσείου, στο Σύνταγμα, όπου παρουσιάζονται αντικείμενα και τεκμήρια από πολλές κοινότητες της χώρας, πλην της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει το δικό της μουσείο. Ομως, το πιο σημαντικό είναι ότι χάρη στον πρόεδρο Μάκη Μάτσα, που ήταν εκ των σκαπανέων της δημιουργίας του, και στη διευθύντρια Ζανέτ Μπατίνου, το μουσείο έχει αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές αλλά και για εκπαιδευτικούς. Ομάδες παιδιών επισκέπτονται το Αουσβιτς και ύστερα μεταφέρουν την εμπειρία αυτή στους φίλους, τους συνομηλίκους και τους συμμαθητές τους. Παράλληλα, μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου αναδεικνύονται τακτικά όψεις της κοινής Ιστορίας μας και φωτίζεται το πώς ήμασταν συνοδοιπόροι μέσα στον χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr