Αποχή συμβολαιογράφων έως και τις 8 Ιανουαρίου

140

Δεν υπογράφονται συμβόλαια μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, καθώς οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν σε έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Τρίτη 31 του μήνα, να απόσχουν από την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απόσχουν από τα καθήκοντά τους διότι αντιδρούν, όπως αναφέρεται και στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, για πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που, ενώ τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους ΔΟΥ (εφορίες), παράλληλα τους απειλούν με εξοντωτικά πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν οι συμβολαιογράφοι τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Οι αντιδράσεις αφορούν, ειδικότερα, τον νόμο 4646/2019 και μια σειρά από προβλέψεις που αφορούν την ταυτότητα ακινήτου, για τις οποίες προβλέπεται ευθύνη και αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων.

Οπως τονίστηκε στη γενική συνέλευση, οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το Δημόσιο. Παράλληλα, στα επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί από την πλευρά τους επισημαίνεται ότι οι ίδιοι καλούνται με τις νέες ρυθμίσεις να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν ασαφείς και στρεβλές διατάξεις. Ετσι, μεταξύ άλλων, έχουν προτείνει να λειτουργήσει εφαρμογή ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων με την ΑΑΔΕ ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και να λαμβάνουν γραπτώς απαντήσεις, καθώς και να αποσαφηνιστεί μια σειρά από θέματα που αυτή τη στιγμή προκαλούν σύγχυση και ερωτήματα.

Για τον λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι ζητούν:

• Αναστολή του νόμου και

• Αμεσα διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το αρμόδιο υπουργείο (Οικονομικών).

Η απόφαση των συμβολαιογράφων Αθήνας, Πειραιά και λοιπών υπήρξε ομόφωνη, όλοι συμμετείχαν στη συνέλευση παρά το ότι ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς και παρά το ότι η πλειονότητα της διοίκησης του συλλόγου τους δεν επιθυμούσε την πραγματοποίηση της συνέλευσης με σειρά μεθοδεύσεων, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του συλλόγου, Γεώργιος Ρούσκας, αποχώρησε.

Πηγή: kathimerini.gr