Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη

219

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.

Ο Σεντόπ είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη. Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η  Αγκυρα σκοπεύει να στείλει το ναυτικό της για να προστατεύσει την Τρίπολη, ενώ τα στρατεύματά της εκπαιδεύουν και συντονίζονται με τις δυνάμεις του Σάρατζ. 

Οι κινήσεις της Αγκυρας αναδεικνύουν έτσι τη σύρραξη στη Λιβύη σε επίκεντρο ευρύτερων περιφερειακών εντάσεων. Η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη προσπαθεί να αποκρούσει την αντεπίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Οι μαχητές του Χαφτάρ έχουν αποτύχει να φτάσουν ώς το κέντρο της Τρίπολης, αλλά έχουν σημειώσει μικρά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποια νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Πηγή: kathimerini.gr