Νομοθετική ρύθμιση για αυτόματη επιβολή κυρώσεων

128

Mετά την Πρωτοχρονιά η κακοκαιρία αναμένεται να επανακάμψει με νέο κύμα χιονοπτώσεων και τσουχτερό κρύο.

Διαδικασία αυτοματισμού στην επιβολή κυρώσεων ενεργοποιεί η κυβέρνηση για περιπτώσεις ανάλογες με αυτή της Δευτέρας, που εξαιτίας της χιονόπτωσης –και προφανώς λανθασμένων χειρισμών στη διαχείριση– η χώρα κόπηκε στα δύο, καθώς διακόπηκε για ώρες η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και χωρίς δυνατότητα να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Mεταφορών θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση άμεσα και θα νομοθετήσει συγκεκριμένες κυρώσεις για αντίστοιχες καταστάσεις. Η εικόνα που διαμορφώθηκε προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς, Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να διερευνήσουν τις αιτίες διακοπής της κυκλοφορίας και να αποδοθούν ευθύνες. Σε ένα πρώτο επίπεδο και μετά την αρχική διερεύνηση των περιστατικών, αποφασίσθηκε η αντικατάσταση του διοικητή του Β΄ Τμήματος Αυτοκινητοδρόμων Αττικής για λάθη και παραλείψεις της Τροχαίας. Παράλληλα, στο υπουργείο Μεταφορών εκλήθησαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Νέα Οδός», που έχει την ευθύνη του δρόμου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα αίτια διακοπής της κυκλοφορίας. Από το υπουργείο Μεταφορών αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα διερευνήσει τα περιστατικά και θα εξακριβώσει κατά πόσον ο παραχωρησιούχος (η «Νέα Οδός») τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων. Το πόρισμα της επιτροπής  και οι προτάσεις της θα δοθούν στον κ. Καραμανλή μέσα σε μία εβδομάδα.

Της κινητοποίησης του κυβερνητικού μηχανισμού σε ανώτατο επίπεδο, με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι «ο καθένας οφείλει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που έχει αναλάβει», προηγήθηκε η μεγάλη ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων στην εθνική οδό αλλά και ένα πινγκ πονγκ ευθυνών για το αλαλούμ που προκλήθηκε. «Η διάχυση ευθυνών καταλήγει τελικά στο να μη λογοδοτεί κανένας. Κι αυτό η κυβέρνηση δεν θα το ανεχθεί. Ολοι κρινόμαστε. Υποχρέωση του κράτους είναι να διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία, όρος της οποίας είναι και η υποχρέωση των οδηγών να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες που λαμβάνουν», ήταν η επισήμανση – απάντηση σε όσα συνέβησαν, σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθεί μια περισσότερο σαφής εικόνα. Η αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά την αντικατάσταση του αρμόδιου διοικητή Τροχαίας, ήρθε ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων χειρισμών που διαπιστώθηκε ότι έγιναν και θεωρήθηκαν μη αποτελεσματικοί. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναμένεται το αποτέλεσμα της διερεύνησης τυχόν ευθυνών από την πλευρά της εταιρείας, η οποία, πάντως, έσπευσε να υποστηρίξει ότι από την πλευρά της έκανε ό,τι προβλέπεται και έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εφαρμοσθεί το σχέδιο αποχιονισμού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επί της ουσίας επιρρίπτει ευθύνες στην Τροχαία, αλλά και στον τρόπο που αντέδρασαν πολλοί οδηγοί στις υποδείξεις που τους έγιναν για τον τρόπο που έπρεπε να κινηθούν.

Πάντως η κακοκαιρία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα επανακάμψει μετά την Πρωτοχρονιά με νέο κύμα χιονοπτώσεων και τσουχτερό κρύο σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο μεταξύ, από χθες αποκαταστάθηκαν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της συνακόλουθης μείωσης της έντασης των ανέμων, με τα δρομολόγια των πλοίων να εκτελούνται χθες κανονικά από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. 

Πηγή: kathimerini.gr