Ευρωζώνη: Σε τροχιά συρρίκνωσης ο κλάδος της μεταποίησης στο τέλος του 2019

129

Επιβράδυνε περαιτέρω στο τέλος του 2019 η δραστηριότητα του ευρωπαϊκού μεταποιητικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη της εταιρείας ερευνών Markit να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 46,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 46,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit. Η αρχική μέτρηση της Markit τοποθετούσε τον δείκτη στις 45,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων για 11ο διαδοχικό μήνα, ενώ συνολικά για το τελευταίο τρίμηνο διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες, αμετάβλητος από το προηγούμενο τρίμηνο σε χαμηλό περίπου επτά ετών.

Ο γερμανικός μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης στις 43,7 μονάδες, ενώ και σε Ιταλία και Ισπανία ο κλάδος συνέχισε να υποχωρεί με τους δείκτες στο 46,2 και 47,4 αντίστοιχα. Καλύτερη η εικόνα στη Γαλλία, με τον δείκτη στις 50,4 μονάδες.

“Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη ανέφεραν ένα εξαιρετικά δύσκολο κλείσιμο στο 2019, με την παραγωγή να υποχωρεί με το μεγαλύτερο ρυθμό από το 2012”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Πηγή: capital.gr