Ζητούμενο η συναίνεση

299

Του Ηλία Χρυσικού *

Σήμερα 1.1.2020 άνοιξε ένα “νέο βιβλίο” που μας δίνει η δυνατότητα να γράψουμε την πρώτη παράγραφο με τον καλύτερο τρόπο. Και μπορεί το 2019 να έφυγε, ίσως ονειρεμένο για κάποιους, ίσως αδιάφορο για κάποιους άλλους, μα σίγουρα γλυκόπικρο για πολλούς. Και σίγουρα, θα υπήρχαν για όλους μας και χαρούμενες στιγμές που μας γέμισαν, όμως και δύσκολες στιγμές.

Το 2020 μπήκε πλέον στη ζωή μας και μπορεί για ορισμένους η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο το 2018 και η “πολιτική αλλαγή” του 2019 να έχει επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά “κανονικότητας”, εντούτοις η Νέα χρονιά προδιαγράφεται ανοιχτή σε ενδιαφέρουσες εξελίξεις ακόμα και σε απρόοπτα.

Ναι απρόοπτα και το βέβαιο είναι, ότι στην πρώτη θέση της επικαιρότητας και της πολιτικής ατζέντας του 2020 για την Ελλάδα, αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέματα. Με “Αιχμή του δόρατος” να είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ένταση που αναπτύσσεται από την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως ο πρώτος μήνας του Νέου χρόνου, αναμένεται να είναι καθοριστικός και κρίσιμος.

Η ατζέντα λοιπόν του 2020 -κατά την εκτίμησή μου- θα έχει δημόσιες και παρασκηνιακές ζυμώσεις, για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Ορισμένοι βλέπουν ως καταληκτικό σημείο την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα από συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, τόνισε ότι “δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα -ως χώρα- από αυτή την εξέλιξη”. Όμως μήπως η προσφυγή μας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, που είναι μέγα ζήτημα, θα έχει πρόλογο, κυρίως θέμα, αλλά και επίλογο. Φοβάμαι λοιπόν ότι ο επίλογος θα είναι δυσάρεστος για την Ελλάδα, διότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, η προσφυγή στη Χάγη θα εξαρτηθεί άμεσα από τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος, πράγμα που δεν υπάρχει, αλλά και από τη σύμπραξη των Τούρκων, πράγμα που ούτε βέβαιο, ούτε δεδομένο, ούτε αναμενόμενο είναι;

Ελπίζω μέσα από την καρδιά μου, στα ανωτέρω να διαψευσθώ και εύχομαι σε χαρμόσυνα γεγονότα το 2020, πράγμα δύσκολο.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.