Στους δρόμους οι 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί

346

Με 1.500 ειδικούς φρουρούς ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο αστυνόμευσης για την Αττική. «Μηδενική ανοχή στην παρανομία και στην αυθαιρεσία» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς.

Στις 17 Ιανουαρίου αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 1.500 ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν στην ΕΛ.ΑΣ. Οι 1.200 αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό της Αμεσης Δράσης και πιο ειδικά στην ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.). Αλλοι 150 θα στελεχώσουν τη νεοσυσταθείσα ομάδα «Δράση» (πρώην ΔΕΛΤΑ) και οι υπόλοιποι θα ενσωματωθούν στη Διεύθυνση Μεταγωγών, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Το πρώτο στάδιο θεωρητικής εκπαίδευσής τους ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την 25η Νοεμβρίου. Εκτοτε παρακολουθούν προγράμματα πρακτικής άσκησης συμμετέχοντας σε περιπολίες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Δράση» μαζί με έμπειρα στελέχη των δύο υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια γρήγορης οδήγησης, ενώ εκπαιδεύτηκαν στη χρήση όπλων από άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Τους νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς επισκέφθηκε προχθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο σκοπευτήριο Μαρκοπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έκτακτη ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. με 1.500 ειδικούς φρουρούς εκτός διαδικασίας των Πανελληνίων αποτέλεσε εξάλλου μια από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Σε λίγο καιρό οι γειτονιές μας θα έχουν μεγαλύτερη προστασία. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς.


O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τους νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς, χθες το πρωί, στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο σκοπευτήριο Μαρκοπούλου.

Σε μια φορτισμένη συγκυρία λόγω των καταγγελιών για αστυνομική αυθαιρεσία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε απόλυτη στήριξη στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στέλνοντας πάντως μήνυμα για μηδενική ανοχή, όχι μόνο στην παρανομία αλλά και στην αυθαιρεσία. «Εχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων. Εχετε αυτό το δύσκολο καθήκον ακριβώς γιατί στις δημοκρατίες φορέας της νόμιμης βίας είναι μόνο το οργανωμένο κράτος», τόνισε.

Η ενσωμάτωση των 1.500 νέων ειδικών φρουρών θα επιφέρει αύξηση των περιπολιών σε όλο τον νομό Αττικής. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αστυνόμευσης, οι πέντε περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής θα χωριστούν σε μικρότερους τομείς και σε καθένα απ’ αυτούς θα περιπολούν περισσότερες –σε σχέση με πρότινος– ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Ο τομέας του κέντρου των Αθηνών, για παράδειγμα, θα αστυνομεύεται από 20 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. αντί 12 ή 13 που περιπολούν σήμερα. Στη χθεσινή εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε, εκτός κειμένου, στους νέους αστυνομικούς καλώντας τους να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. «Ο εχθρός του αστυνομικού είναι η ρουτίνα», τους τόνισε μεταξύ άλλων.

Drones και νέοι ασύρματοι

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης έγινε επίσης γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη προμηθευτεί ή πρόκειται να προμηθευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα 700 νέα οχήματα, 11.000 καινούργια αλεξίσφαιρα, 12 drones που θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, προωθείται η προμήθεια και 3.500 νέων ασυρμάτων, συμβατών με το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών Tetra Sepura. Το συγκεκριμένο σύστημα επικοινωνιών αν και έχει αγοραστεί ήδη από τα τέλη του 2014, μέχρι σήμερα υπολειτουργεί με συνέπεια οι αστυνομικοί να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν απαρχαιωμένους αναλογικούς ασυρμάτους. 

Πηγή: kathimerini.gr