Ενισχύεται ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού

185

Μπορεί η είσοδος του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπως εφαρμόστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να μην έπεισε ούτε τους πολίτες- όπως φάνηκε εξάλλου από τα πολύ χαμηλά ποσοστά εγγραφής -, ούτε όμως και τους γιατρούς που στην πλειοψηφία τους γύρισαν την πλάτη στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), η παρούσα ηγεσία εντούτοις της Αριστοτέλους, όπως λέει το ρεπορτάζ, και θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη συμβολή του οικογενειακού γιατρού.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα έρθει μετά τις γιορτές στη Βουλή θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και μεταξύ των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνεται η καταγραφή των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, οι πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή και η απουσία φυσικής άσκησης. Στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως κρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει ατομικό ηλεκτρινό φάκελο υγείας, όπου θα υπάρχει αναλυτικό ιστορικό, τα φάρμακα που λαμβάνει, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί, αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών).

Την κατάρτιση του ατομικού φακέλου θα αναλαμβάνει ο οικογενειακός γιατρός, ενώ αναμένεται να έχουν πρόσβαση ανά περίπτωση, είτε νοσοκομειακοί, είτε είναι ιδιώτες γιατροί που θα μας παρακολουθούν. 

Τι θα γίνει με τις τοπικές μονάδες

Μέρος του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα βασίζεται στη μετεξέλιξη της λειτουργίας των ΤΟΜΥ και στη λειτουργική διασύνδεσή τους με τις υπόλοιπες μονάδες υγείας. Στόχος είναι η εισαγωγή ενός ενιαίου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας (integrated health care), που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας.
Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών ΤΟΜΥ, με το υπουργείο Υγείας να έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανεύρεση εταιρείας συμβούλων που θα αναλάβει το έργο. Στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι το δίκτυο των ΤΟΜΥ να επεκταθεί, ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού και ειδικά τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Πηγή: capital.gr