Πρώτα η μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων, μετά των φορολογικών συντελεστών

175

Της Δήμητρας Καδδά

Η ανάγκη για την μέγιστη δυνατή ελάφρυνση των “βαρών” επί των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που φαίνεται να ωριμάζει εντός του οικονομικού επιτελείου, θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έναντι της δεύτερης δόσης μείωσης της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Ο λόγος για την προεκλογική δέσμευση μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος τετραετίας με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό για το 2020 να προβλέπει τη μείωση τους κατά περίπου 1% (σ.σ. λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου).

Η σκέψη λοιπόν που ωριμάζει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μπορεί να προηγηθεί χρονικά (όταν υπάρξει πρόσθετο περιθώριο), καθώς η εν λόγω ελάφρυνση αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, κερδοφόρες και μη. Μάλιστα φέρεται ότι η εν λόγω προτίμηση μεταφέρεται ως αίτημα και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Προφανώς, στο ίδιο σενάριο, είναι δεδομένο θα ακολουθήσει χρονικά και η δεύτερη φάση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η μείωση της φορολογίας επί των κερδών από το 28% στο 24% για τη τρέχουσα χρήση, μαζί με τη μείωση της φορολογίας επί  των μερισμάτων.

Μείωση ΕΝΦΙΑ – εισφοράς αλληλεγγύης

Πάντως, παραμένει ως πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΟΙΚ η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ (ίσως και πέραν του 8%) αλλά και η σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Το εύρος των ελαφρύνσεων θα αποφασισθεί τον Απρίλιο-Μάιο και θα ισχύει για τα εισοδήματά του 2020.

Το πρώτο αυτό κύμα νέας μείωσης των φόρων αποτελεί έναν από τους  στόχους των επόμενων μηνών για το Υπουργείο Οικονομικών. Τα πρώτα βήματα που τώρα ολοκληρώνονται περνούν μέσα από την εφαρμογή του έργου αναφορικά με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά και από παρεμβάσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (πχ ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Ναυπηγεία κλπ).

Για το 2020 οι πρώτες προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ είναι η ολοκλήρωση του Πτωχευτικού Κώδικα (σ.σ. που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ως μέρος της μείωσης του ιδιωτικού χρέους), αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η εκδοτική δραστηριότητα του δημοσίου, η υλοποίηση των 1ων πρόσθετων μειώσεων φόρων (σε ΕΝΦΙΑ-έκακτη εισφορά), αλλά και η επόμενη κίνηση στο διπλωματικό πεδίο: η έναρξη της συζήτησης για χαμηλότερα  πλεονάσματα.

Ο λόγος για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού, κάτι που τοποθετείται χρονικά γύρω στον Απρίλιο. Αναλόγως λοιπόν με το πώς θα διαμορφώνονται οι συνθήκες γύρω από την οικονομία θα αποφασιστεί το πώς θα αποτυπωθεί το αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα στους στόχους τετραετίας που θα περιλαμβάνονται στο  εν λόγω Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό.

Σκέψεις και για αύξηση του κατώτατου

Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται εντός του 2020 και μία νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Ωστόσο δεν πρόκειται να αποτελέσει μία απόφαση η οποία θα ληφθεί γρήγορα, καθώς πρέπει να προηγηθεί η άσκηση την οποία “τρέχει” η αρμόδια επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις επιπτώσεις που είχε η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία μεγάλη αύξηση (11%), η οποία υπερβαίνει τον κανόνα ο οποίος έχει οριστεί (σ.σ. αύξηση κατώτατου διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ).

Αν λοιπόν φανεί ότι δεν θίγονται οι αντοχές της οικονομίας και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταστεί εφικτή έστω και μία λελογισμένη περαιτέρω κίνηση εντός του έτους. Το “μήνυμα” είναι ότι οι εν λόγω αυξήσεις σε συνδυασμό με την μείωση των εισφορών στηρίζουν γενικότερα την αγορά, τη ζήτηση στην οικονομία και την ανάπτυξη. 

Μελέτες για αγορά καυσίμων – τσιγάρων

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε στοχευμένες έρευνες σε συγκεκριμένα πεδία, με στόχο την εύρεση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου της τάξης 1 – 2 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής (σ.σ. είναι τα επιπλέον έσοδα που μπορούν να φτάνουν ετησίως αν υποχωρήσει το ποσοστό φοροδιαφυγής στον μέσο όρο της ΕΕ). Δεν αποκλείεται μάλιστα και ο ορισμός project manager για πεδία όπως το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα και στα καπνικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την άσκηση που γίνεται αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες και με τον ΕΝΦΙΑ.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις όπως η επισκόπηση δαπανών που συνεχίζει το ΓΛΚ και η αξιολόγηση των συνεπειών πολιτικών (όπως για παράδειγμα στην υγεία),  εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να φέρουν αποτέλεσμα έστω και λελογισμένο (της τάξης των 100 – 200 εκατομμυρίων ευρώ) εντός του έτους, το οποίο θα διοχετευτεί για την ολοκλήρωση τον δημοσιονομικών ελαφρύνσεων.

Πηγή: capital.gr