Πολύ σκληρός για να αποσυρθεί

221

Η νίκη του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου (φωτ.), παρότι θεωρείται καθοριστικής σημασίας, απειλεί τώρα να δυσχεράνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών της 2ας Μαρτίου.

Με ευκολία επικράτησε του αντιπάλου του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Λικούντ την Πέμπτη. Η νίκη του, παρότι θεωρείται καθοριστικής σημασίας, απειλεί τώρα να δυσχεράνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών της 2ας Μαρτίου.

Η μεγάλη διαφορά που εξασφάλισε ο Νετανιάχου επαναβεβαίωσε τις πολιτικές του ικανότητες και την ανθεκτικότητά του, παρά την παραπομπή του τον περασμένο μήνα ενώπιον της Δικαιοσύνης με κατηγορίες διαφθοράς. Η νίκη του «Μπίμπι» στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές σημαίνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε διχαστική φυσιογνωμία.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, με τους ψηφοφόρους να μοιάζουν διαιρεμένοι στο ζήτημα εάν ο Νετανιάχου πρέπει να συνεχίσει στην πρωθυπουργία ή να αποκλειστεί από μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Παρότι η δημοτικότητα του Μπίμπι υποχωρεί σταθερά μετά την παραπομπή του, πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση δεν αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας. Για ακόμη μία φορά, ο Νετανιάχου και ο κεντρώος αντίπαλός του, Μπένι Γκαντς, δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις εσωκομματικές εκλογές της Πέμπτης, ο Νετανιάχου αντιμετώπισε τη σημαντικότερη αμφισβήτηση στην ιστορία της ηγεσίας του, παρά τη νίκη του με ποσοστό 72,5% επί του Γκιντόν Σάαρ. «Μια νίκη γίγας!» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Με τη βοήθεια του Θεού και τις προσπάθειές σας, θα ηγηθώ του Λικούντ για μια νέα μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές και θα συνεχίσουμε να οδηγούμε τη χώρα σε νέα επιτεύγματα», προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από τη μεριά του, ο Σάαρ συνεχάρη τον Νετανιάχου, λέγοντας ότι τα σταθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού για την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία. Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου αντιμετώπισε εσωκομματική αμφισβήτηση δείχνει, όμως, ότι το Λικούντ εμφανίζει ρήγματα και προετοιμάζεται για την εποχή μετά τον Μπίμπι. Παρά τους φόβους για χαμηλή προσέλευση των μελών του Λικούντ στην εσωκομματική αναμέτρηση, εξαιτίας της υποχώρησης της θερμοκρασίας και των διακοπών του Χάνουκα (εβραϊκή γιορτή των φώτων), σχεδόν το ήμισυ των 116.000 μελών του Λικούντ προσήλθε στην κάλπη, αποδεικνύοντας ότι το εκλογικό σώμα δεν έχασε το ενδιαφέρον του για τις πολιτικές εξελίξεις παρά τις επαναλαμβανόμενες εκλογές. Ο τεχνοκράτης Σάαρ, γνωστός για τις ακραίες ιδεολογικές του θέσεις, υποστήριζε ότι ήταν ο μόνος ικανός να επαναφέρει το Λικούντ και τους δεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους στην εξουσία.

Ο Νετανιάχου και ο κεντρώος αντίπαλός του, Μπένι Γκαντς, είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεργασθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το σχέδιο αυτό εξασφάλιζε τη συμφωνία της πλειοψηφίας των Ισραηλινών. Ο Γκαντς, όμως, δήλωσε ότι δεν θα υπηρετούσε σε μια κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, ενώ ο Νετανιάχου επέμενε να αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία, σε περίπτωση συμφωνίας εναλλαγής της πρωθυπουργίας με τον Γκαντς.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός, με το αξίωμα –και την ασυλία που το συνοδεύει– να τον διευκολύνει στα νομικά του προβλήματα. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξασφαλίσει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις Αρχές, σύμφωνα με τον οποίο η Δικαιοσύνη θα απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του εφόσον ο Νετανιάχου θα δεχόταν να παραιτηθεί οριστικά από την πολιτική. Από την άλλη, μια αποφασιστική νίκη στις εκλογές του Μαρτίου θα προσέφερε στον Νετανιάχου την επιθυμητή δικαστική ασυλία.

Συνειδητοποιώντας ότι παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, ο Μπίμπι δεν άφησε τίποτα στην τύχη στις εσωκομματικές εκλογές του Λικούντ. Παρέστη σε τουλάχιστον πέντε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ισάριθμες πόλεις κάθε βράδυ και απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους μέσω μηνυμάτων στο Facebook. Ο 70χρονος Νετανιάχου έχει οδηγήσει το Λικούντ τέσσερις φορές στην εξουσία και ηγείται του κόμματος τα τελευταία 14 χρόνια. Γνωστός σε όλους με το παρατσούκλι της παιδικής του ηλικίας: «Μπίμπι», οι οπαδοί του εκδηλώνουν την αγάπη τους στο πρόσωπό του με το σύνθημα: «Μπίμπι, βασιλιάς του Ισραήλ».

Στο παρασκήνιο οι διάδοχοι

Ο 53χρονος Σάαρ, από την άλλη, ανήκει στη νέα γενιά των ηγετών του Λικούντ, που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τον Νετανιάχου. Σε μια προσπάθεια να προσεταιρισθεί τον πρωθυπουργό, ο Σάαρ υποσχέθηκε να του προσφέρει την προεδρία της δημοκρατίας, σε περίπτωση νίκης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της Πέμπτης. Αλλοι επίδοξοι διάδοχοι του Νετανιάχου προτίμησαν να παραμείνουν στα παρασκήνια, σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσουν τη βάση του κόμματος. Οι ψηφοφόροι του Λικούντ φημίζονται για την αφοσίωσή τους στο κόμμα και στον ηγέτη, με τους εσωκομματικούς αντιπάλους να απειλούνται με πολιτικό εξοστρακισμό.

Το κόμμα είχε μόλις τέσσερις ηγέτες από την ίδρυσή του τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.

Αγνωστο παραμένει εάν η φιλοδοξία του Σάαρ να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου θα τον αναδείξει στην πρώτη γραμμή των επίδοξων διαδόχων ή θα αποδειχθεί μοιραία για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Νεφελώδες παραμένει επίσης το δικαστικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Μια αποφασιστική νίκη στην κάλπη του Μαρτίου θα τον κρατήσει στην πρωθυπουργία και θα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει κοινοβουλευτική ασυλία. Το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφανθεί εάν ένας υποψήφιος πρωθυπουργός, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις, μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ένας πρωθυπουργός που αντιμετωπίζει δίωξη μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

Οι δικαστικές αρχές προσπάθησαν συνειδητά να αποφύγουν την έκδοση απόφασης, ελπίζοντας ότι το ζήτημα θα επέλυαν οι εκλογές. Μέχρι στιγμής, όμως, όπως έδειξαν οι εσωκομματικές εκλογές του Λικούντ την Πέμπτη, ο χαρισματικός Νετανιάχου συνεχίζει να προσελκύει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, απευθυνόμενος περισσότερο στο συναίσθημα και στα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Ισραηλινών. Ο πολιτικός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ, της εφημερίδας «Μααρίβ», έγραψε ότι οι ψηφοφόροι του Λικούντ κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ Σάαρ και Νετανιάχου. «Επρόκειτο για μια επιλογή μεταξύ εγκεφάλου και καρδιάς, μεταξύ ψυχρής πολιτικής λογικής και συναισθήματος».

Πηγή: kathimerini.gr