Ο “γρίφος” του ΠτΔ για Μητσοτάκη, το δίλημμα Τσίπρα και ο “όρος” ΚΙΝΑΛ

186

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να τραβήξει χειρόφρενο στην ονοματολογία για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας : Δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι , οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα είναι 50-50, είπε χθες στο περιθώριο του εορταστικού γεύματος που παρέθεσε στους κυβερνητικούς συντάκτες.

Είχε προϊδεάσει ωστόσο μία ημέρα πριν, μέσω της συνέντευξής του στο κυριακάτικο Βήμα, πως η επιλογή του θα αποτυπώνει την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και όταν θα ανακοινώσει την απόφασή του,  οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ( ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατά βάση), θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν την άρνησή τους. Εάν αρνηθούν, δηλαδή.

Και εάν η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, φέρεται να έχει μπει τροχοπέδη στα αρχικά πλάνα του κ. Μητσοτάκη να μην επιλέξει για τον θώκο του προέδρου της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο, εάν κάτι παραμένει σταθερό σε επίπεδο σεναρίων είναι η πρόθεσή του να μην ανάψει πράσινο φως στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο όρος Γεννηματά

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η υποψηφιότητα Παυλόπουλου έχει “καεί”, τότε καταρχάς, διευκολύνεται η συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ και την επικεφαλής του Φώφη Γεννηματά, στην οποία προσβλέπει ο πρωθυπουργός για εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Τούτο πάντως δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί το “ναι” του ΚΙΝΑΛ στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη.

Η κ. Γεννηματά χθες , επανέλαβε τον όρο που θέτει για να υπερψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού για νέο ΠτΔ:

Προϋπόθεση για να συναινέσει το Κίνημα Αλλαγής στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης Προοδευτικής παράταξης, είπε η κ. Γεννηματά μιλώντας στο iefimerida.

ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Παυλόπουλο αλλά…

Την πρωθυπουργική αναφορά στην προεδρική εκλογή, αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εισέτι μια φορά για να διατρανώσει την “πίστη” του στον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Η Κουμουνδούρου μάλιστα επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, εγκαλώντας τον για ευτελισμό του Θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να καταλήξει στο “ζουμί” της παρέμβασής της: ” Εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη  ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση όπως ορίζει το Σύνταγμα, οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Είναι πρόδηλο ότι δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος από μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει σε  “φαγωμάρα” στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης.

Είναι πάντως πολύ πιθανό, η “παγίδα” που επιχειρεί να στήσει εδώ και μήνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας , να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Και τούτο γιατί εάν καταστεί τελεσίδικο ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι προτεινόμενος από το κυβερνών κόμμα, τότε είναι πιθανότατο το ενδεχόμενο να αυτοεξαιρεθεί από υποψήφιος, αναγκάζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητήσει νέο πρόσωπο ως αντιπρόταση.

Και εκεί, το ζήτημα περιπλέκεται για την Κουμουνδούρου.

Ήδη σενάρια των προηγούμενων ημερών που έπεσαν στο τραπέζι για ενδεχόμεν η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου, άναψαν φωτιές στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ( Τοξικό πρόσωπο τον αποκάλεσε ο Πάνος Σκουρλέτης την ώρα που πασοκογενείς έχουν κατακλύσει τις νέες “λίστες” συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ).

Εκλογικός νόμος και καυγάς

Στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ πάντως, κυβερνητικές πηγές απάντησαν χονδρικώς χθες ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την εκλογή Προέδρου για να ανατρέψουν μία κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, δεν μπορούν να μιλούν για υπευθυνότητα.

Αυτό που προέχει πάντως  στον σχεδιασμό του Κ. Μητσοτάκη, είναι η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ αναμένεται να έρθει για ψήφιση στην Βουλή, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να περιγράφει ότι ο στόχος των 200 ψήφων ( προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες κιολας εκλογές) δεν θα είναι εύκολος.

Αριθμητικώς, θα είναι μάλλον ακατόρθωτο να αγγίξει τις 200 ψήφους καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, το πιθανότερο είναι να τον μπλοκάρουν.

Δίνοντας το  “περίγραμμα” του νέου εκλογικού νόμου , ο κ. Μητσοτάκης πάντως είπε πως  η επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα με κλιμάκωση ανάλογη του εκλογικού ποσοστού είναι “πολύ κοντά σε αυτή που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ”

Πηγή: capital.gr