Κινέζοι, Αμερικανοί και Ινδοί στο “στόχαστρο” του υπουργείου Τουρισμού

214

Η προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό με “γερό πορτοφόλι” είναι ένας από τους βασικούς στόχους στο υπουργείο Τουρισμού για τη νέα χρονιά, στη λογική της συνέχισης του θετικού σερί που καταγράφεται στα τουριστικά έσοδα. Η άνοδος των αφίξεων περιλαμβάνεται επίσης στις προτεραιότητες για το σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, όμως με χαμηλότερο ρυθμό και σε συνάρτηση με τις υποδομές που διαθέτει η χώρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του, στόχος είναι η επίτευξη διψήφιου ποσοστού αύξησης στο τουριστικό συνάλλαγμα και στις εισπράξεις. Όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει στροφή σε αγορές με δυναμική και τουρίστες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα. Τέτοιες αγορές είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

500 χιλ. Κινέζοι το 2021

Όσον αφορά ειδικότερα την αγορά της Κίνας, το στοίχημα είναι να έρθουν στην Ελλάδα  500.000 Κινέζοι τουρίστες το 2021. Ο κ. Θεοχάρης έχει τονίσει εξάλλου τη σημασία της συμφωνίας για τη δεύτερη σύνδεση από τη Σαγκάη στην Αθήνα με απευθείας πτήσεις και την αύξηση της συχνότητας της πρώτης σύνδεσης από το Πεκίνο στην Αθήνα. Είχε επίσης προσθέσει πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο Τουρισμού θα υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης της κινέζικης αγοράς που έχει ετοιμάσει και θα φέρει περισσότερους τουρίστες.

Το 2018 καταγράφηκαν 134 χιλ. αφίξεις από την Κίνα, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με το 2017. Για το 2019 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 170 χιλ. αφίξεις. Δημοφιλείς προορισμοί για τους Κινέζους τουρίστες στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. 

Άνοδος από την αμερικανική αγορά

Σύμφωνα ακόμη με τον υπουργό Τουρισμού, το άνοιγμα σε νέες αγορές αποτελεί στρατηγικό στόχο, ώστε να έρθει η αύξηση στα τουριστικά έσοδα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μαζί με τις επενδύσεις. Προσδοκία του υπουργείου Τουρισμού είναι να καθιερωθεί η χώρα ως ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για τις δυναμικές αγορές της Ασίας και της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού.

Ήδη 1,2 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως, αριθμός που θα ενισχυθεί. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο δεκάμηνο έδειξαν πως η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9,1% και διαμορφώθηκε στις 1,107 εκατ. επισκέπτες, την ώρα που τα έσοδα το ίδιο διάστημα παρουσίαζαν άνοδο κατά 10,3%, φτάνοντας το ένα δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται πως το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου στρατηγικού πλάνου, με ορίζοντα δεκαετίας, από το 2021 έως 2030. Το στρατηγικό σχέδιο θα βασίζεται σε διάφορους πυλώνες, όπως στην καταγραφή των τουριστικών ροών, στις ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές με βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στον κλάδο (με απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων αλλά και αξιολόγηση των ελλείψεων με νέες εκπαιδευτικές δομές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και με κίνητρα για επανεκπαίδευση), στη δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων, αποβλέποντας στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην διόρθωση των νομοθετικών κενών. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

 

Πηγή: capital.gr