Κίνα: Έρευνες για την επιδημία πνευμονίας στη Γουχάν – Φόβοι για SARS

248

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ερευνούν 27 κρούσματα ιογενούς πνευμονίας στην κεντρική πόλη Γουχάν έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τις οποίες τα κρούσματα αυτά πιθανόν να συνδέονται με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Από εκείνους που ασθένησαν, οι επτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι 18 σε σταθερή, ανέφερε στον λογαριασμό της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo η Δημοτική Υγειονομική Επιτροπή της Γουχάν. Η κατάσταση των δύο άλλων ασθενών βελτιώθηκε σε τέτοιον βαθμό ώστε να πρόκειται να λάβουν σύντομα εξιτήριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η αιτία της νόσου δεν είναι σαφής», έγραψε στο Weibo η επίσημη εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους του νοσοκομείου. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται γι’ αυτό που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι πρόκειται για το SARS. Πιθανότερο είναι να πρόκειται για άλλης μορφής οξεία πνευμονία».

Όλοι οι ασθενείς τέθηκαν σε απομόνωση και όσοι έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί τους βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ανέφερε η Δημοτική Υγειονομική Επιτροπή της Γουχάν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μια έρευνα και μια επιχείρηση απολύμανσης σε ψαραγορά της πόλης, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τα κρούσματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε ιογενή πνευμονία. Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα που να μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχει μολυνθεί κάποιο μέλος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανέφερε η Επιτροπή.

Μια ομάδα από ειδικούς της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής βρίσκεται στην Γουχάν για να πραγματοποιήσει εξετάσεις, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ένας αξιωματούχος στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, όπου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι νοσηλεύονται κάποιοι από τους ασθενείς που προσβλήθησαν, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν κλήθηκε από το Reuters.

Το 2003 κινέζοι αξιωματούχοι συγκάλυψαν μια επιδημία του SARS για διάστημα εβδομάδων μέχρι που προέκυψε μεγάλος αριθμός νεκρών και οι φήμες υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για επιδημία, να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκρύψει τίποτα σε μελλοντικές κρίσεις.

Η ασθένεια, η οποία παρουσιάστηκε στη νότια Κίνα στα τέλη του 2002, εξαπλώθηκε γρήγορα από τη νότια Κίνα σε άλλες πόλεις και χώρες το 2003. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι μολύνθηκαν και 775 πέθαναν.

Πηγή: Newsbeast