«Ένας χρόνος σαν αιώνας» – Τα δύσκολα του 2019 και τα γεγονότα που κρίνει πια η Ιστορία

257

Πολλά είναι τα quotes που έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο για το 2019, το οποίο μας αποχαιρετά καθώς φτάνουμε στο τέλος και αυτή της χρονιάς.

Ένα από αυτά είναι το εξής «Τα πράγματα ήταν τόσο διαφορετικά ένα χρόνο πριν».

Σίγουρα αυτό ισχύει για τους περισσότερους από εμάς, για άλλους πολύ για άλλους λίγο.

Ωστόσο ανεξάρτητα με το τι συναισθήματα δημιουργεί το γεγονός πως το 2019 έφτασε στο τέλος του και πλέον μπαίνουμε σε ένα δίσεκτο έτος, αυτό του 2020, πολλά πράγματα άλλαξαν και στον τομέα της ενημέρωσης.

Ευχάριστα γεγονότα, γεγονότα που άλλαξαν έμμεσα τη ζωή μας, περίεργες ειδήσεις αλλά και δυσάρεστες ειδήσεις… το μόνο σίγουρο είναι πως το 2019 ήταν ένα έτος γεμάτο εκπλήξεις και στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Γι αυτό το λόγο και αναλάβαμε να κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση των πιο σημαντικών και δημοφιλών ειδήσεων του 2019, ώστε να θυμηθούμε με τι ασχοληθήκαμε το 2019 και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2020.

Ιανουάριος

  • Ξεκίνημα με…βελούδινο διαζύγιο Καμμένου- Τσίπρα

Δεν είχε μπει καλά καλά το 2019 και το βελούδινο διαζύγιο Πάνου Καμμένου- Αλέξη Τσίπρα αχνοφαινόταν εξ αρχής στον ορίζοντα.

Ήταν 13 Ιανουαρίου όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Αφού ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου – όπως θα κάνει δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη του -ανακοίνωσε ότι ο νέος αρχηγός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Στη συνέχεια εξέφρασε την πρόθεση του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Φεβρουάριος

  • Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Πρακτικά εκείνη την ημέρα πιστοποιήθηκε η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση είχε αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Μάρτιος

  • Μπορεί οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων να ξεκίνησαν τέσσερις μήνες πριν, ωστόσο στις 16 Μαρτίου «κάηκε»  το Παρίσι.

Μετά τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς καταστημάτων στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, οι οποίοι εναντιώνονταν στην κοινωνική και φορολογική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης, το Παρίσι ήταν αγνώριστο.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι οποίες φυλλορρόησαν με την παρέλευση των μηνών, ένδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ χιλιάδες τραυματίσθηκαν. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για μαρτυρίες που παρέπεμπαν σε «χρήση υπερβολική βίας» και ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας.

Απρίλιος

  • Εγκληματικές ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι

Σοκ προκάλεσαν οι εγκληματικές ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών που κάηκαν αβοήθητοι στο Μάτι, έτσι όπως καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα.

Το εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος αρμόδιων κρατικών λειτουργών.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινικές διώξεις για σειρά πλημμελημάτων (μεταξύ αυτών ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή) κατά είκοσι ατόμων στις αρχές του 2019.

Μεταξύ αυτών, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς και στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή.

Μάιος

  • Ευρωεκλογές ως προθέρμανση για τις εκλογές του Ιουλίου

Το μεγάλο θέμα του μήνα ήταν οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Μαϊου. Η διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ (33,19% έναντι 23,79% για ΣΥΡΙΖΑ) αποτυπωνόταν με χαρακτηριστικό τρόπο στον ελληνικό χάρτη που βάφτηκε μπλε (με εξαίρεση τους νομούς Αχαϊας, Αρτας, Χανίων και Ηρακλείου).

O Αλέξης Τσίπρας με σύντομη ομιλία του από τα γραφεία του κόμματός του (και όχι από το Ζάππειο όπως είθισται να κάνουν οι πρωθυπουργοί σε αυτές τις περιπτώσεις) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η ημερομηνία των εκλογών θα ήταν η 7η Ιουλίου – και θα ήταν η πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια που στην Ελλάδα θα διεξάγονταν εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στις τοπικές εκλογές (ο πρώτος γύρος των οποίων έγινε την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές) η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν επίσης ξεκάθαρη.

Ιούνιος

  • Η τούρκικη προκλητικότητα στα ύψη

Στα μέσα του μήνα η Τουρκία ανακοινώνει ότι άρχισε γεωτρήσεις στην Κύπρο, κάτι που πυροδοτεί τις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η όλη κατάσταση σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έστειλαν ξεκάθαρό μήνυμα στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να… ίδρωσε ποτέ.

Τον ίδιο μήνα μέσω Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων δυτικά της Πάφου από το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή».

Κι όλα αυτά ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογικό κλίμα λόγω των εθνικών εκλογών του Ιουλίου.

Ιούλιος

  • Εκλογές, εκλογές, εκλογές

Ο Ιούλιος του 2019 ήταν μήνας εκλογών.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου οι Ελληνες προσήλθαν στις κάλπες και ανέδειξαν κυβέρνηση την  Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

H Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 39,85% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα ήλθε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 31,53% και 86 έδρες, τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 8,10% και 22 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,30% και 15 έδρες, πέμπτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 3,70% και 10 έδρες και έκτο κοινοβουλευτικό κόμμα το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής με 3,44% και 9 έδρες.

Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η πρώτη πρόκληση της νέας κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού ήρθε τον ίδιο μήνα με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αύγουστος

  • Επιστροφή από το καλοκαίρι με… ψήφο αποδήμων

Την πρώτη ημέρα του Αυγούστου την αποσύνδεση του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην (πρώτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Μετά από διαβουλεύσεις, συζητήσεις, σενάρια και συναντήσεις, τελικά στα τέλη του μήνα κατά του δικαιώματος των αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους τάχθηκε προκαταβολικά και  ΣΥΡΙΖΑ.

Σεπτέμβριος

  • Αντίο Λαυρέντη

Ήταν Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου όταν την θλίψη έστειλε η είδηση του αιφνίδιου θανάτου  του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σε ηλικία 63 ετών.

Ο θάνατος του  σόκαρε την ελληνική μουσική σκηνή, τον καλλιτεχνικό-πολιτικό κόσμο αλλά και απλούς πολίτες.

Οκτώβριος

  • Τούρκικη εισβολή στη Συρία

Ήταν Τετάρτη 9 Οκτωβρίο, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Βορειοανατολική Συρία, «με στόχο την εξουδετέρωση της κουρδικής πολιτοφυλακής και των τρομοκρατών του ISIS».

Ωστόσο η ανάμειξη του συριακού Στρατού, μετά από συμφωνία με τους Κούρδους μαχητές, ήταν η αφορμή για να ανοίξει ένα  νέο κεφάλαιο στον πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της Τουρκίας.

Νοέμβριος

  • Τσιγάρο…. τέλος

Η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις για το 2019. Ύστερα από 10 χρόνια συνεχών και αποτυχημένων προσπαθειών να κοπεί το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, η τωρινή κυβέρνηση κατόρθωσε, έχοντας ισχυρή πολιτική βούληση, να εφαρμόσει τη νομοθεσία αλλά και να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη νοοτροπία των καπνιστών, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του καπνίσματος.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 10% όσων καλούν στον τετραψήφιο «1142», τη γραμμή κατά του καπνίσματος, αναζητούν πληροφορίες ώστε να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Επίσης το 84% των πελατών και το 67% των καταστηματαρχών ήδη ανταποκρίνεται θετικά στη νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται καθολικά από τη 19η Νοεμβρίου.

Δεκέμβριος

  • Καλό παράδεισο στον Θάνο Μικρούτσικο 

Θλίψη σκόρπισε σε όλη τη χώρα η είδηση πως ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου,  βυθίζοντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο πένθος.

Η  πολιτική κηδεία του θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν αλλάξει το έτος, δηλαδή τη  Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο αγαπημένος μουσικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών εξαιτίας καρδιοαναπνευστικής ανακοπής που υπέστη στο νοσοκομείο «Μετροπόλιταν», όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έδινε, τα τελευταία χρόνια, γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: in.gr