Μειωμένες οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

186

Της Νένας Μαλλιάρα

Μείωση του όγκου και της αξίας των συναλλαγών με κάρτες δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, δημιουργώντας προβληματισμό για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου με αύξηση των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος.

Την ώρα που ο αριθμός των καρτών πληρωμών αυξάνεται θεαματικά, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με αυτές γίνονται λιγότερες τόσο αριθμητικά, όσο και σε αξία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ για το α΄ εξάμηνο 2019, οι κάρτες σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ οι συναλλαγές και η αναλογούσα αξία που πραγματοποιήθηκαν με αυτές μειώθηκε κατά 16%.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε αύξηση κατά 539 χιλιάδες (+4%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018 και ανήλθε σε 17,7 εκατ. κάρτες. Η αύξηση προήλθε από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 540 χιλιάδες κάρτες (+4%), και τη μείωση αντίστοιχα των πιστωτικών καρτών συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο 2018. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2019 καταγράφηκε σταθερό ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών καρτών (84%) και των πιστωτικών καρτών (16%) επί του συνόλου των καρτών πληρωμών, αντίστοιχο με το προηγούμενο εξάμηνο.

Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Σε αντίθεση με την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών, τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α΄ εξάμηνο 2019 μειώθηκαν σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2018. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών διαμορφώθηκε σε 438,3 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας μείωση 16%. Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 29,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16%.

Όσον αφορά τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά κάρτα, εμφανίζεται μειωμένος στις 25 συναλλαγές, έναντι 30 το προηγούμενο εξάμηνο. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να διαμορφώνεται σε 26 από 32 το προηγούμενο εξάμηνο. 

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα παρέμεινε σταθερός στις 20 συναλλαγές για δεύτερο διαδοχικό εξάμηνο. Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρήθηκε μείωση κατά 19% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη αξία να ανέρχεται σε 1.668 ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 20%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.777 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 4,5% και διαμορφώθηκε σε 1.089 ευρώ.  

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2018 και ανήλθε σε 67 ευρώ. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 70 ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 1%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε κατά 4,7% και διαμορφώθηκε σε 54 ευρώ συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους. 

Πηγή: capital.gr