Τι περιλαμβάνει η “λίστα” των “θεσμών” για το επόμενο 12μηνο

240

Της Δήμητρας Καδδά

Με αρχή την κάθοδο των “θεσμών” στην Αθήνα (πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου) αρχίζει ένα 6μηνο που θα καθορίζει το τοπίο όχι μόνο για την έλευση των επόμενων δόσεων, αλλά και για τη γενικότερη εικόνα της χώρας.

Θα είναι το “κλειδί” για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα αναφορικά με τα χαμηλότερα πλεονάσματα, με τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσα από τα κέρδη ομολόγων, αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια ομαλής επιστροφής της Ελλάδας στην “κανονικότητα” του δανεισμού από τις αγορές.

Στο επίκεντρο είναι η “λίστα” των “θεσμών” με τα προαπαιτούμενα. Θα κρίνουν το κατά πόσο είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της ως κράτος σε καθεστώς “Ενισχυμένης Εποπτείας“.

Το πρώτο κρας τεστ είναι αυτό της 5ης αξιολόγησης. Έχει σχέση με τα ορόσημα του Δεκεμβρίου του 2019 που έχουν “φορτωθεί” με τις καθυστερήσεις που κληρονόμησε η κυβέρνηση.

Έπονται τα ορόσημα του προσεχούς Μαρτίου που θα αποτιμηθούν κατά την 6η αξιολόγηση η οποία εμπεριέχει και πακέτο “δόσεων”. Αλλά και οι δεσμεύσεις του προσεχούς Ιουνίου θα έχουν ειδική σημασία, καθώς, λογικά, όταν αυτές θα “λήγουν”, θα κορυφώνεται η “μάχη” για τα χαμηλότερα πλεονάσματα.

Τα μέτωπα

Η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει εντός της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται να κοινοποιήσει μέσα στον επόμενο μήνα και ένα ελληνικής “ιδιοκτησίας” σχέδιο μεταρρυθμίσεων με αναλυτικό πλάνο ανά υπουργείο. Ωστόσο, παράλληλα, επιχειρεί να κλείσει και τα μέτωπα που “παρέλαβε” και περιέχονται στη “λίστα” των “θεσμών”:

– Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Αναμφίβολα οι τράπεζες ήταν και θα παραμείνουν το μεγάλο θέμα στην ατζέντα των δανειστών. Η επιτυχία του Ν. “Ηρακλής”, το επόμενο σχήμα απομείωσης των NPLs που έχει προαναγγελθεί για το 2020 (σ.σ. με αφετηρία την πρόταση της ΤτΕ) αλλά και το πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4) είναι τα κομβικά στοιχεία στο τραπεζικό πεδίο. Συμπληρώνονται από την επιτάχυνση του εξωδικαστικού, την ομαλή υλοποίηση των πλειστηριασμών, αλλά και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των δικαστικών υποθέσεων.

– Κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να ολοκληρωθεί η ενοποίηση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ και η νέα επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Αναφορικά με τις 120 μονάδες υγείας, που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2020, προωθείται πλέον η αναδιοργάνωση του μοντέλου στη κατεύθυνση της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιωτικοποιήσεις. Το Ελληνικό είναι αναμφίβολα η πλέον εμβληματική κίνηση σε εκκρεμότητα, με το χρονικό ορόσημο του τέλους του 2018 να έχει λάβει πολλές παρατάσεις. Πλέον το εγχείρημα είναι να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στο 1ο τρίμηνο. Ανάλογη υστέρηση καταγράφεται στην Εγνατία Οδό και επιχειρείται η προώθηση του διαγωνισμού. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στη Μαρίνα Αλίμου (ορόσημο για τα μέσα του 2019), στα Ελληνικά Πετρέλαια (ορόσημο για τα μέσα του 2019 στο οποίο εκκρεμεί να αποφασισθεί η μέθοδος αξιοποίησης), αλλά και στο θέμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση του 30% (ορόσημο για το τέλος του 2019) καταγράφεται πλέον πρόοδος. Εκκρεμούν επίσης οι κινήσεις σε ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Περιφερειακούς Λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (ορόσημα για το τέλος του 2019).

Αντικειμενικές αξίες: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών πλέον έχει ορισθεί για τον προσεχή Μάιο (αναβολή από τα μέσα του 2019). Συνδέεται με την προσπάθεια μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά.

– Οφειλές κράτους προς ιδιώτες. Η προσπάθεια μηδενισμού τους έχει μεταφερθεί χρονικά για το 2020 και σε ένα μέρος (εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις) για το 2021. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά από συστάσεις ώστε να μη δημιουργείται νέος όγκος οφειλών.

Δημόσιο: Η στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί. Τίθεται επίσης θέμα προσλήψεων στο Δημόσιο και ολοκλήρωσης συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019 (ολοκλήρωση των ψηφιακών οργανογραμμάτων, περιγραμμάτων θέσεων εργασίας).

– Παρεμβάσεις στις αγορές. Στην αδειοδότηση των επενδύσεων προωθείται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων. Επίσης, προωθούνται συγκεκριμένοι στόχοι ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών.  

Ενέργεια. Παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ αλλά και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME

Πηγή: capital.gr