Ιταλικό χιονοδρομικό κέντρο κήρυξε πόλεμο κατά των πλαστικών

216

Χιλιάδες χιονοδρόμοι επισκέπτονται τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου στο Τρεντίνο. Πλέον, θα πρέπει να αποχαιρετήσουν οποιοδήποτε πλαστικό σκεύος.

Eνα απολύτως οικολογικό κέντρο χειμερινών σπορ στην Ιταλία φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει ολοκληρωτικά τη χρήση πλαστικού. Πρόκειται για μια απόφαση που κρίθηκε αναγκαία, όταν διαπιστώθηκε ότι ο γειτονικός παγετώνας περιείχε σημαντικές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών.

Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών, μαχαιροπίρουνων, πιάτων, καθώς επίσης τα καλαμάκια, τα πλαστικά ποτήρια και τα μικρά σακουλάκια μιας χρήσης που περιέχουν διάφορες σάλτσες, απαγορεύτηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν άνοιξαν οι πίστες στο Πέτζο 3000, ένα μικρό χιονοδρομικό σπορ στην Κοιλάδα ντι Σόλε, στο Τρεντίνο.

Τον περυσινό χειμώνα, το κέντρο χειμερινών σπορ αποτέλεσε πόλο έλξης για 137.000  χιονοδρόμους, ενώ σήμερα δεν αποθηκεύει πλέον κανένα προϊόν κατασκευασμένο από πλαστικό. «Αυτή η ενέργεια είναι μόνο η πρώτη μιας μακράς σειράς που θα καταστήσουν το Πέτζο 3000 την πιο βιώσιμη χιονοδρομική περιοχή των Αλπεων», τόνισε ο Φάμπιο Σάκο, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας τουρισμού της Κοιλάδας ντι Σόλε.  Η πρωτοβουλία του χιονοδρομικού κέντρου πυροδοτήθηκε από μια μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Μιλάνου και Μιλάνου-Μπικόκα, τον περασμένο Απρίλιο. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η επιφάνεια του παγετώνα Φόρνι, ενός από τους μεγαλύτερους των ιταλικών Αλπεων, περιελάμβανε 131-162 εκατ. πλαστικά σωματίδια, μεταξύ των οποίων ίνες και πολυαιθυλένιο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πλαστική ρύπανση του παγετώνα Φόρνι, που αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Στέλβιο, προέρχεται από τα ενδύματα των επισκεπτών και τον εξοπλισμό τους.

Τα πλαστικά μικροσωματίδια θα πρέπει να μεταφέρθηκαν μέχρι εκεί από τα αέρια ρεύματα.  Ο ειδικός στους παγετώνες Κρίστιαν Καζαρότο, υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικών Επιστημών στο Τρέντο, τόνισε: «Αν τα διάφορα πλαστικά φθάσουν μέχρι τα βουνά, θα παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό, πιθανώς για δεκαετίες, προκαλώντας βλάβες τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον, καθώς θα ενταχθούν στην τροφική αλυσίδα. Είναι επιτακτικό να αναληφθούν πρωτοβουλίες για περιορισμό των πλαστικών προϊόντων και αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ολόκληρες τις Αλπεις». 

Μετά τα αρχικά βήματα, το χιονοδρομικό κέντρο Πέτζο 3000 θα επιχειρήσει να καταργήσει και τις πηγές ρύπανσης από μικροπλαστικά. Τον Ιανουάριο, το κέντρο θα αφαιρέσει από τις μονοήμερες άδειες χρήσης των πιστών το πλαστικό κάλυμμα.

Οι άδειες για μακρύτερη περίοδο είναι πλαστικοποιημένες και επαναφορτιζόμενες.

Πάντως, το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο δεν είναι μόνο του στον αγώνα κατά των πλαστικών. Ολοκληρη η Κοιλάδα Πέτζο χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια από τρία μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Σπίτια, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια θερμαίνονται  με συστήματα που χρησιμοποιούν ό,τι απομένει από τις δραστηριότητες των τοπικών δασοκόμων. Οπως τονίζει ο Σάκο, «έχουμε διαρκώς στη σκέψη μας το περιβάλλον, τις συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του τόπου μας. Η βιωσιμότητα είναι ένας σημαντικός πόρος που οφείλουμε να αναπτύξουμε και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σοβαροί με ό,τι κάνουμε – αντί να αναλωνόμαστε σε λόγια».

Πηγή: kathimerini.gr