Η “Ζηνοβία” δείχνει τα δόντια της

184

Βροχές, χιόνι και κρύο με τον υδράργυρο να είναι υπό το μηδέν σε πολλές πόλεις, είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη. Ισχυρές βροχές και τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στην Αττική που έγινε ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σημειώθηκε διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης, στη λεωφόρο Πάρνηθος.

Την ίδια ώρα η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει στην έκδοση Δελτίου Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για το κλείσιμο των δρόμων εξαιτίας της χιονόπτωσης αλλά και σε ποιες περιοχές ανά τη χώρα, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τα μέτρα της αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία προχωρά σε έκτακτο δελτίο λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί πανελλαδικά και ενημερώνει τους πολίτες σε ποιες περιοχές ο οδήγηση είναι επικίνδυνη λόγω ολισθηρότητας, σε ποιους δρόμους κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς και σε ποιους δρόμους έγινε διακοπή της κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης.

Δείτε εδώ τις περιοχές αυτές.

Εν τω μεταξύ, δεμένα παραμένουν τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξαιτίας του χιονιά, προχώρησε στον απεγκλωβισμό τεσσάρων οδηγών και των συνεπιβατών τους, που βρίσκονταν σε οδικό δίκτυο με πολύ χιόνι.

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής η Πυροσβεστική απεγκλώβισε:

Στις 03:26 στα Καλάβρυτα, έναν άνδρα από το ΙΧ του.

Στις 05:10 στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τρία άτομα από ΙΧ.

Στις 05:13 στα Βίλλια 5 άτομα από ΙΧ.

Στις 06:00 στην περιφερειακή οδός της Θήβας, ,ια γυναίκα από ΙΧ.

Πρόγνωση καιρού

Αρχικά, η εξασθένιση των φαινομένων που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Τρίτη, θα ξεκινήσει από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού και στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το meteo.gr.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Παράλληλα πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους την Κυριακή 29/12 να φτάνουν τα 9 μποφόρ και τη Δευτέρα 30/12 κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί για τη Δευτέρα 30/12.

Πιο αναλυτικά ως προς τα φαινόμενα:

Την Κυριακή 29/12, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κεντρική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Τη Δευτέρα 30/12 το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος έδειξε -10 βαθμούς Κελσίου

Πολύ χαμηλές, αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ιδίως στο Βορρά.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Ανήλιο Μετσόβου (-10,1 βαθμοί Κελσίου), στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-8,6), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-7,1), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-6,9), στο Νευροκόπι (-6,8) και στο Παρανέστι Δράμας (-6,6 βαθμοί).

Σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (-13,3 βαθμοί), στο Σέλι (-11,1 βαθμοί) και στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στα 1.950 μέτρα (-9,4 βαθμοί).

Συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση ενόψει κακοκαιρίας δίνει η Ελληνική Αστυνομία

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

– φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

– βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.

– φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

– φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:

– προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

– κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

– αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

– παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

– τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.

– εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Πηγή: zougla.gr