Φιλιππίνες: Στους 41 ανέρχονται οι νεκροί από τον τυφώνα Φανφόν

231

Στους 41 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός των θυμάτων από τη σαρωτική διέλευση του τυφώνα Φανφόν, ανήμερα Χριστούγεννα, από τις Φιλιππίνες, ενώ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να παραμένουν άστεγοι και σε καταλύμματα εκτάκτου ανάγκης.

Ο τυφώνας απομακρύνθηκε από τις Φιλιππίνες χθες αφού προκάλεσε πλείστες καταστροφές στις νήσους Βισάγιας, στο κέντρου του Αρχιπελάγους, που είναι πολύ δημοφιλείς στους παραθεριστές λόγω της λευκής άμμου στις παραλίες τους.

Οι αρχές συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών, των οποίων η έκταση αποκαλύπτεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ο απολογισμός των νεκρών, από 28 την Παρασκευή, απαριθμεί πλέον 41, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλους 12 κατοίκους που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και τρία μέλη πληρώματος πλοίου, το οποίο εξώκειλε ένεκα των δυνατών ανέμων, ένας αστυνομικός που έπαθε ηλεκτροπληξία από πτώση στύλου κι ένας άνδρας που καταπλακώθηκε από δένδρο. Πολλές περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα, ο οποίος συνοδευόταν από ανέμους έντασης 200 χλμ/ώρα, εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς παροχή ρεύματος και διαδικτύου.

“Ελπίζουμε να μην έχουμε άλλους νεκρούς”, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων Μαρκ Τιμπάλ.

Ο τελευταίος απολογισμός από την εθνική υπηρεσία καταστροφών εκτιμά σε 1,6 εκατ. τους κατοίκους που επλήγησαν από τη θεομηνία, που κατέστρεψε 260.000 κατοικίες κι ανάγκασε πάνω από 100.000 ανθρώπους να τις εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να βρουν καταφύγιο σε διαθέσιμες εγκαταστάσεις προστασίας.

Οι ζημιές που υπέστησαν οι γεωργικές καλλιέργειες και οι άλλες υποδομές της περιοχής, εκτιμάται πως φθάνουν τα 21 εκατ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ