Στην Τουρκία τον Ιανουάριο η Μέρκελ

180

Την επικείμενη συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της Λιβύης, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποστείλει στρατό προς ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα την Τουρκία με σκοπό να προτρέψει τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, δεδομένου του ορατού κινδύνου η σύρραξη στη Συρία να οδηγήσει σε νέες μεταναστευτικές ροές.

H εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε χθες να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, σημειώνοντας πως τα σχέδια της καγκελαρίου ανακοινώνονται πάντα την Παρασκευή της εβδομάδας που προηγείται του ταξιδιού. Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο, στο Λονδίνο, όπου συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει πριν από λίγες ημέρες για νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη. Πάντως, στην επικείμενη επίσκεψη της Μέρκελ, τον Ιανουάριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και το ζήτημα της Λιβύης, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποστείλει εκεί στρατό προς ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη του ΟΗΕ. Η τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία έγινε τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Ερντογάν διεκδικεί επί μακρόν πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει επαναπατρισμός τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε μια ασφαλή ζώνη στα βόρεια της Συρίας. Επιπλέον, έχει προβεί στην εκτίμηση ότι 80.000 Σύροι κατευθύνονται από το Ιντλίμπ στην Τουρκία, λέγοντας ότι από το νέο αυτό κύμα θα πληγεί κυρίως η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα. Αναφορές των ΜΜΕ κάνουν λόγο για μειωμένους ελέγχους της τουρκικής ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι μεταναστευτικές ροές από τα παράλια στα ελληνικά νησιά, κάτι που αντιβαίνει στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
Ελλάδα και ασυνόδευτα

Η Sueddeutsche υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά κέντρα υποδοχής είναι κατάμεστα. Στη Γερμανία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα συζήτηση για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, έπειτα από σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο ηγέτης των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ειδικότερα, ο Χάμπεκ είχε ζητήσει να μεταφερθούν παιδιά από ελληνικά κέντρα υποδοχής στη Γερμανία. Η πρότασή του, που εξασφάλισε τα εγκώμια εκκλησιαστικών παραγόντων, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: kathimerini.gr