Ψυχρή εισβολή της «Ζηνοβίας» από σήμερα

180

Για επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέποντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. Πρόκειται για «εισβολή» πολύ ψυχρών αέριων μαζών αρκτικής προέλευσης, σχηματίζοντας το κύμα έντονης κακοκαιρίας, που ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «Ζηνοβία».

Η «Ζηνοβία» αναμένεται να εκδηλωθεί από τις βραδινές ώρες σήμερα με θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και (κατά τη διάρκεια της νύχτας) σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Αττική θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες σε παραθαλάσσια τμήματα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) και τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση τη νύχτα. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κινηθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Κυριακή 28 Δεκεμβρίου οι άνεμοι θα δυναμώσουν, φτάνοντας τα 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Ισχυρές βροχές θα εκδηλώνονται σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα. Κατά περιόδους πυκνές θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Τα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ της Δευτέρας.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα επιχειρησιακά σχέδια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και συνοδών φαινομένων. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Πηγή: kathimerini.gr