Ανακαλύφθηκε αυτοάνοσο νόσημα και βρέθηκε ταυτοχρόνως και η αιτία του

272

Μεσολαβούν συνήθως δεκαετίες και κάποιες φορές ακόμα και αιώνες μεταξύ της ανακάλυψης μιας νέας αρρώστιας και του εντοπισμού της αιτίας της.

Ένα νέο αυτοάνοσο νόσημα εξηγήθηκε όμως στην ίδια ακριβώς εργασία που το πρωτοπαρουσίασε στον κόσμο, παρέχοντας ταυτοχρόνως και ισχυρές ενδείξεις για τη θεραπεία του!

Πρόκειται για μια γενετική μετάλλαξη που κάνει κάποιους ανθρώπους να υποφέρουν από ξαφνικά κρούσματα πόνου και πυρετού. Οι λεμφαδένες πρήζονται και μια σειρά από περίεργα συμπτώματα λαμβάνουν χώρα.

Ήταν έργο του δρος Dan Kastner του National Human Genome Research Institute, ενός επιστήμονα που αποκαλούν συχνά «πατέρα των αυτοάνοσων νοσημάτων» για την τεράστια συνεισφορά του στο πεδίο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο σπουδαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι επιστήμονες αναγνώρισαν το γονίδιο που ευθύνεται για τη μετάλλαξη που προκαλεί το αυτοάνοσο νόσημα.

Η ανακάλυψη, πέρα από την ιστορική πρωτιά της, ανοίγει νέους δρόμους στην αναγνώριση των κυτταρικών θανάτων και την εμπλοκή τους σε μια σειρά από αυτοάνοσα νοσήματα…

Πηγή: Newsbeast