195

Μεγάλη γκάμα τιμών ανάλογα από την περιοχή που βρίσκονται – Τα προσφερόμενα καταλύματα περιορίζονται όσο πλησιάζει η Πρωτοχρονιά.

Σε πεδίον δόξης λαμπρόν και για τις εξοχικές κατοικίες σε χειμερινούς προορισμούς εξελίσσεται η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των προσφερόμενων ακινήτων μέσω των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών.

Προορισμοί όπως o Άγιος Αθανάσιος, το Πήλιο, το Καϊμακτσαλάν, η Αράχωβα, το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, η Καλαμπάκα φιγουράρουν μεταξύ των δημοφιλέστερων επιλογών χειμερινού τουρισμού, με τη συντριπτική πλειονότητα της ζήτησης να προέρχεται από την εγχώρια αγορά. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, εφόσον οι χειμερινές ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου ανακαλυφθούν από περισσότερους ξένους επισκέπτες, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των σχετικών αγγελιών για ενοικίαση εξοχικών κατοικιών.

Με την πλειονότητα των προσφερόμενων χώρων στους προαναφερθέντες προορισμούς τόσο για την Πρωτοχρονιά, όσο και για τα Θεοφάνεια, να έχει περιοριστεί σημαντικά, η Voria.gr σας παρουσιάζει ενδεικτικά τιμές καταλυμάτων, αν μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε κατά τη έλευση της καινούργιας χρονιάς και των εορταστικών ημερών που έπονται.

Σύμφωνα με καταχωρήσεις στην Airbnb, τα καταλύματα στον Άγιο Αθανάσιο είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα καθώς οι διαθέσιμοι χώροι είναι μόλις 22.

Οι τιμές τους κυμαίνονται από 109 ευρώ για πέτρινο διαμέρισμα για δύο άτομα και φτάνουν τα 629 το βράδυ για σαλέ που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις σπιτιών που νοικάζονται το βράδυ 129 και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 6 επισκέπτες.

Οικονομικότερα είναι τα καταλύματα στα Καλάβρυτα με τις τιμές να ξεκινούν από 53 ευρώ για σπίτι που μπορεί να δεχτεί μέχρι 6 επισκέπτες και φτάνουν τα 337 ευρώ για πετρόκτιστη κατοικία που δύναται να φιλοξενήσει μέχρι 9 άτομα.

Από 51 ευρώ ξεκινούν ανά διανυκτέρευση οι τιμές για δωμάτιο με μπάνιο στην Καλαμπάκα για να εκτοξευτούν στα 1.001ευρώ για διαμέρισμα που μπορεί να δεχτεί μέχρι 6 άτομα.

Στα 415 ευρώ ανά διανυκτέρευση νοικιάζεται πολυτελής βίλα, στην Ελάτη, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 9 άτομα. Για παραδοσιακό σπίτι με δυνατότητα να δεχτεί μέχρι 6 άτομα, στη λίμνη Πλαστήρα, η τιμή διαμορφώνεται στα 80 ευρώ.

Τσουχτερή η Αράχωβα – Ποικιλία τιμών στο Πήλιο

Μεγάλη γκάμα τιμών υπάρχει για τις γιορτινές ημέρες στο Πήλιο, το οποίο διαθέτει πολλούς και όμορφους προορισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν δωμάτιο με 49 ευρώ ανά διανυκτέρευση στις Μηλιές του Πηλίου, ενώ για εξοχικό στην Τσαγκαράρα που μπορεί να δεχτεί μέχρι 5 επισκέπτες, η τιμή το βράδυ διαμορφώνεται στα 52 ευρώ. Για πέτρινο σπίτι, χωρητικότητας τριών ατόμων, στον Άγιο Γεώργιο η τιμή ανά διανυκτέρευση αγγίζει τα 105 ευρώ, ενώ για πετρόκτιση βίλα, 7 ατόμων η τιμή αγγίζει τα 235 ευρώ.

Από 79 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για στούντιο στη δημοφιλή Αράχωβα. Στα 543 φτάνει η τιμή για σαλέ στον Παρνασό που μπορεί να υποδεχτεί μέχρι 6 επισκέπτες ενώ για πολυτελή βίλα, στο κέντρο της Αράχωβας η τιμή ανά βράδυ αγγίζει τα 696 ευρώ και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα. Για σαλέ έξι υπνοδωματίων που μπορεί να δεχτεί μέχρι 12 επισκέπτες η τιμή αυξάνεται στα 1.474 ευρώ.

Από 40 ευρώ για ένα δωμάτιο ξεκινά η τμή στο Καρπενήσι, ενώ για κατοικία τριών επιπέδων, που μπορεί να φιλοξενήσει 6 επισκέπτες, η τιμή αγγίζει τα 450 ευρώ.

Αναμφίβολα οι τιμές καθορίζονται από την περιοχή, τις παροχές του καταλύματος, την ποιότητα καθώς και από το γεγονός πως ο αριθμός των προσφερόμενων πλέον καταλυμάτων είναι περιορισμένος.

Διέξοδος για τους ιδιοκτήτες εξοχικών η βραχυχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς, η όλο και μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών βραχυχρόνιων μισθώσεων από Έλληνες και ξένους επισκέπτες έχει προσφέρει σημαντική διέξοδο σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν «εγκλωβιστεί» στη συγκεκριμένη αγορά. Ο λόγος για όσους προχώρησαν στην αγορά πολυτελών σαλέ και βιλών σε χειμερινούς προορισμούς της χώρας μέχρι και το 2007, όταν οι αξίες είχαν βρεθεί στο ζενίθ και στη συνέχεια είτε προχώρησαν σε αναγκαστικές πωλήσεις σε πολύ χαμηλότερη τιμή, εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου, είτε κράτησαν τα ακίνητά τους, χωρίς όμως να μπορούν να αποκομίσουν κάποιο οικονομικό όφελος από αυτά, ελλείψει ζήτησης είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση.
Με το κλίμα στην αγορά ακινήτων να αντιστρέφεται, την ώρα που όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τις διακοπές τους και για χειμερινούς προορισμούς, ο αριθμός των ιδιοκτητών που επιλέγουν να αξιοποιήσουν με τη μορφή του Airbnb τα χειμερινά εξοχικά τους αυξάνεται συνεχώς.

Πηγή: voria.gr