Ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου

172

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:56

Την περασμένη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, και επιτελικά στελέχη της παρουσίασαν σε περισσότερους από 200 συμβολαιογράφους την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

 Στόχος, όπως αναφέρουν κύκλοι της ΑΑΔΕ, είναι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου να δημοσιευθούν σχετικό video καθώς και οδηγίες χρήσης για τη νέα εφαρμογή ώστε αυτή, μετά και την υποβολή παρατηρήσεων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου 2020.

Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ηλεκτρονικοποίηση των υπόλοιπων δηλώσεων για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (φορολογία δωρεών, κληρονομιών κ.λπ.) με στόχο εντός του 2020 να εξαλειφθεί οριστικά η ταλαιπωρία πολιτών, επιχειρήσεων και συμβολαιογράφων από την ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ για αυτές τις συναλλαγές.

Και με τραπεζική επιταγή η πληρωμή φόρου μεταβίβασης ακινήτων το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, “η ψηφιοποίηση κάθε υπηρεσίας σημαίνει αύξηση του λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας προς τον φορολογούμενο πολίτη”.

Οδηγίες προς τις εφορίες να δέχονται κατά το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου τραπεζικές επιταγές για την εξόφληση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους φορολογούμενους που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων πριν την έλευση του 2020. Μέσω της τραπεζικής επιταγής θα βεβαιώνεται ότι η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης έγινε εντός του 2019.

Αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι η οδηγία του κ.. Πιτσιλή δόθηκε κατά παρέκκλιση της ισχύουσας εγκυκλίου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις μεταβιβάσεις ακινήτων του τελευταίου διημέρου του έτους και όχι άλλες πληρωμές φόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: capital.gr