Η υπουργός «μάς τα είπε»

151

Με την ευχή το ΕΜΣΤ να είναι ανοιχτό για τα καλάντα του 2020.

Προσπαθήσαμε αρκετές φορές «να πούμε κάτι ευχάριστο» στην εθιμοτυπική συνάντηση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους δύο γενικούς γραμματείς, την περασμένη Δευτέρα, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δεν είναι ότι δεν τα καταφέραμε, αλλά τα ανοιχτά θέματα του υπουργείου είναι αρκετά και, παρά τις προθέσεις για ανταλλαγή ευχών και μόνο, τα μπλοκάκια βγήκαν από τις τσάντες.

Στα καλά νέα, η κ. Μενδώνη επανέλαβε τη δέσμευσή της για εγκαίνια στο ΕΜΣΤ στα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να συνδέσει το άνοιγμα με την πλήρωση της θέσης του διευθυντή του μουσείου. Μάθαμε ακόμη ότι επιτέλους θα ανακοινωθεί το νέο Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2020 θα παρουσιαστεί ο νόμος που θα προσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Ακροπόλ, ενώ το άνοιγμά του παραπέμπεται για το φθινόπωρο.

Η χρονιά για την υπουργό Πολιτισμού, με βάση τα όσα μας είπε, κλείνει με μία διαπίστωση: την έλλειψη συντονισμού από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε μεγάλα, ανοιχτά έργα του υπουργείου, όπως η Ελευσίνα και η Εθνική Πινακοθήκη. Τα προβλήματα της Ελευσίνας είναι γνωστά, αλλά στην Πινακοθήκη, για παράδειγμα, έλειπε ένα εκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Τέτοια προβλήματα δια-πιστώνουν και διορθώνουν οι δύο γενικοί γραμματείς που έχουν επιφορτιστεί με καθήκοντα project manager για τα μεγάλα έργα στους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βέβαια, και οι φορείς δεν έχουν τις ευθύνες τους αν δεν μπορούν να συνεννοηθούν ή να ορίσουν έναν υπεύθυνο έργου;

Διορθωτικές κινήσεις γίνονται και στα έργα του ΕΣΠΑ, καθώς διαπιστώνεται χαμηλή απορροφητικότητα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε η κ. Μενδώνη, χαμήλωνε τους προϋπολογισμούς για να εντάσσει πολλά έργα, τα οποία όμως αργότερα δεν ήταν λειτουργικά, όπως έγινε π.χ. με το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης.

Σε άλλα νέα, μάθαμε ότι τοποθετήθηκε νέος επικεφαλής στην ΕΥΕΔ, την κρατική υπηρεσία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και ότι η Αυτοδιαχείριση, ο ιδιωτικός οργανισμός που κάνει την ίδια δουλειά, επιστρέφει στις επάλξεις. Με προσωρινή διαταγή του, το ΣτΕ ανέστειλε την υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ βάσει της οποίας ανακαλείτο για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας της Αυτοδιαχείρισης («Κ» 13/12/2019) και έτσι θα προχωρήσουν οι πληρωμές για τα μέλη των δύο φορέων.

Πηγή: kathimerini.gr