Έτσι έπιασαν τους ληστές με τα Καλάσνικοφ

218

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:53

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σκληροί, αδίστακτοι και αποφασισμένοι για όλα. Έτσι χαρακτηρίζουν τους δύο κακοποιούς με τα Καλάσνικοφ μιλώντας στο zougla.gr έμπειροι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, που με έναν κινηματογραφικό τρόπο κατάφεραν να βάλουν τέλος στη δράση τους.

Πώς; Παραμονή Χριστουγέννων ο 37χρονος ομογενής από την Αρμενία και ο 43χρονος συνεργός του από το Καζακστάν αποφασίζουν να κάνουν ένα ακόμη χτύπημα. Φτάνουν έξω από εταιρεία ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στην περιοχή Νεοχωρούδα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σπέρνουν τον τρόμο. Ο 37χρονος πυροβολεί δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό και ο 43χρονος στρέφει το όπλο του και ρίχνει μία φορά προς την κατεύθυνση υπαλλήλου χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει. Φεύγουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα έχοντας καταφέρει να αρπάξουν τις εισπράξεις ύψους 13.000 ευρώ. Αυτή η ληστεία τους, όμως, ήταν η τελευταία.

Δείτε το βίντεο με την είσοδό τους στην επιχείρηση:

Δείτε το βίντεο με τους ληστές να σπέρνουν τον τρόμο με τα καλάσνικοφ:

Οι έμπειροι αστυνομικοί του ΥΔΕΖΙ Θεσσαλονίκης με έναν φαντασμαγορικό τρόπο κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν στην περιοχή της Σταυρούπολης, λίγες ώρες μετά την ληστεία, εφαρμόζοντας στην πράξη έναν ειδικό σχεδιασμό. Η νέα «κάρτα» γι’ αυτούς στην Αστυνομία άνοιξε και πάλι τον περασμένο Ιούνιο. Οι αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεσή τους, τούς είχαν μελετήσει καλά και είχαν αναλύσει διεξοδικά κάθε τους κίνηση σε περίπτωση που οι περιβόητοι ληστές με τα Καλάσνικοφ χτύπαγαν και πάλι.

Την ώρα που στις 24 Δεκεμβρίου κινούνταν με το αυτοκίνητό τους σε κεντρικό δρόμο της Σταυρούπολης άνδρες της Ασφάλειας έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της πρόκλησης «τεχνητού συνωστισμού». Με συμβατικό όχημα της Αστυνομίας μπήκαν μπροστά τους και με την πρόφαση ότι το όχημα εμφάνισε βλάβη κατάφεραν να τους αναγκάσουν να μειώσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνταν. Τότε αστυνομικοί που βρίσκονταν πίσω τους με άλλα οχήματα κατέβηκαν κάτω και κινήθηκαν γρήγορα προς το μέρος τους την ώρα που βρίσκονταν εν κινήσει.

Οι σκληροί ληστές προσπάθησαν να αναπτύξουν ταχύτητα και να διαφύγουν, όμως οι αστυνομικοί είχαν ήδη ανοίξει τις πόρτες του αυτοκινήτου τους και τους είχαν περικυκλώσει.

Οι ληστές προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και αντιστάθηκαν, όμως ο χρόνος να έρθουν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη είχε ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα γι’ αυτούς.

«Και οι δύο είναι σεσημασμένοι. Αυτή τη φορά σε σχέση με όσα είχαν κάνει στο παρελθόν ήταν σαφέστατα πιο αναβαθμισμένοι στα χτυπήματά τους. Ήταν “μαέστροι” στον χειρισμό των όπλων -μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν από ένα απλό πιστόλι μέχρι Καλάσνικοφ- και πολύ έμπειροι στον τρόπο που δρούσαν», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.  

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο κατά το παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για ναρκωτικά, αλλά και για κλοπές, ενώ 37χρονος ομογενής από την Αρμενία είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου έναν χρόνο. Οι δυο τους φέρονται να είχαν γνωριστεί έξω από τη φυλακή και να διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις, όταν πριν από λίγους μήνες αποφάσισαν να γίνουν το… δίδυμο των ληστών που φορούσαν μάσκες ηλικιωμένων και κρατούσαν Καλάσνικοφ, σπέρνοντας τον τρόμο στη Θεσσαλονίκη.

«Εκτός του ότι χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό έπαιρναν και πολλά μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως, για παράδειγμα, φρόντιζαν πάντα να κινούνται με μεγάλη προσοχή στα σημεία όπου έκρυβαν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έκρυβαν αφού τσέκαραν για σχεδόν μισή ώρα ότι δεν υπάρχει κανείς τριγύρω», επισημαίνουν έμπειροι αστυνομικοί. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήταν κλεμμένα στα οποία πάντοτε έβαζαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.  Μάλιστα, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και τα τρία επιχειρησιακά τους οχήματα. Όπως προέκυψε τα είχαν κλέψει από τις περιοχές της Πυλαίας, του Λαγκαδά και της Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής και μετά τις συλλήψεις τους αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια και αποθήκες, αλλά και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 1.355 ευρώ, ένα μικροδέμα κάνναβης, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), ένα κυνηγετικό όπλο και δύο φορητοί πομποδέκτες που ήταν συντονισμένοι σε συχνότητα της Αστυνομίας.  

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά και φέροντας βαρύ οπλισμό μετέβησαν σε εταιρεία ψιλικών στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και στα ΕΛ.ΤΑ. Λαγκαδά αντίστοιχα, όπου στην πρώτη περίπτωση απείλησαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε, ενώ στη δεύτερη απείλησαν τους εργαζόμενους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ περίπου από το ταμείο και κοσμήματα υπαλλήλων. Η έρευνα για το πλήρες εύρος της δράσης τους αλλά και για τον εντοπισμό των Καλάσνικοφ και των άλλων όπλων που χρησιμοποιούσαν συνεχίζεται, ενώ σήμερα οι δύο κακοποιοί απολογούνται στον ανακριτή. 

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα των «συμμορίας», «ληστείας», «διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», «πλαστογραφίας», «αντίστασης», παράβασης του Νόμου «περί όπλων», «απόπειρας ανθρωποκτονίας», παράβασης Νομοθεσίας περί «ρυθμίσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων» και παράβασης του Νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Πηγή: zougla.gr