Ο “χρησμός” της ΤτΕ και ποια μεγάλα projects “ξεκλείδωσαν”

222

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων την επόμενη διετία διαβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για το 2019

Στην αύξηση των επενδύσεων, σύμφωνα με την ΤτΕ, αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη ψήφιση του επενδυτικού νόμου και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, αναμένεται ότι θα συντείνουν στη χρηματοδότηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, σημειώνει η ΤτΕ στην Έκθεσή της. 

Τα 1,95 δισ. ευρώ που πέφτουν στην αγορά 

Ήδη πριν από λίγες ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άναψε το “πράσινο φως” σε έξι στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, της εταιρείας “ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ” προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, την τουριστική επένδυση 330 εκατ. ευρώ της Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, και την τουριστική επένδυση της Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκαν λίγο πριν την εκπνοή του 2019, η επένδυση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW των εταιρειών EAST PV Α.Ε. και NOTIAS S.A. προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, η κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών της “CONSORTIUM SOLAR POWER SYSTEMS S.A.”, συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ και το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής της PANITA LTD, συνολικού ύψους  93,5 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα τροχοδρομούν και 119 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο για το 2019. 

Το αποτύπωμα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μεταρρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, εφόσον υλοποιηθούν πλήρως και άμεσα, θα οδηγήσουν σε ορίζοντα δεκαετίας σε σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Σωρευτικά, οι μεταρρυθμίσεις, οδηγούν μακροχρόνια σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 4,8%, 3,7% και 6,9% αντίστοιχα. 

Όσον αφορά την επίδραση των μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα, αυτή εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα υλοποίησής τους και το χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο αναμένεται να επιδράσουν στην οικονομία. Για παράδειγμα, αν η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων επέλθει σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών αντί για το πρώτο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ τα τρία πρώτα έτη είναι περίπου 60% μικρότερη.  

Διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις κεφαλαίου 

Εν τω μεταξύ η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων επηρέασε ανάλογα και τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε έκδοση νέων ομολόγων και αναμένεται μέρος της αντληθείσας ρευστότητας να διατεθεί στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. 

Ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα στην πραγματική οικονομία σχεδόν διπλασιάστηκαν το β’ τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το χαμηλό επίπεδο του 5,9% του ΑΕΠ το 2015 και ανέρχονται πλέον σε 10,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, ο καθαρός σχηματισμός κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα έγινε θετικός από το τέλος του 2018, ενισχύοντας την παραγωγική κεφαλαιακή βάση για πρώτη φορά μετά από εννέα έτη. Το ίδιο διάστημα, η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα σημείωσε σταθερή βελτίωση ως απόρροια της αύξησης τόσο της εσωτερικής χρηματοδότησης από ιδίους πόρους όσο και της εξωτερικής χρηματοδότησης, η οποία ενισχύθηκε από την αυξημένη προσφυγή στις εγχώριες και διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Και οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ

Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο και κατέγραψαν αύξηση 9,8% το εννεάμηνο του 2019, έναντι 12,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παράλληλα, αύξηση της καθαρής εισροής κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές καταγράφεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο του 2019 (55,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών έχει συντελέσει το έντονο ενδιαφέρον για στοχευμένα οικιστικά ακίνητα, τα οποία, ειδικά μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις κοντά στα επίπεδα των επαγγελματικών χρήσεων.

Η αυξημένη κινητικότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που καταγράφηκε το 2018 συνεχίστηκε και εντάθηκε τους ένδεκα μήνες του 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και υλοποιήθηκαν ή ανακοινώθηκαν αγορές επενδυτικών ακινήτων περί τα 400 εκατ. ευρώ, με δρομολογημένες περαιτέρω επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ. Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ κατευθύνθηκε στην ελληνική αγορά, κυρίως προς ακίνητα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: capital.gr