Αυξάνουν τα δάνεια των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, στην ενέργεια η μερίδα του λέοντος

176

Της Νένας Μαλλιάρα

Θετικούς ετήσιους ρυθμούς ανόδου, οι οποίοι κάποιους μήνες έφθασαν τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι του 2010, κατέγραψε το 2019 η τραπεζική χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 43% των υφιστάμενων τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν υψηλός, κατά μέσο όρο 6,7% το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, έναντι 3,1% το 2018, και ο αντίστοιχος ρυθμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγινε λιγότερο αρνητικός (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2019: -1,6%, 2018: -3,6%).

Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Ενδιάμεση Έκθεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη λίαν ενθαρρυντική, καθώς η κρίση είχε θέσει σε λειτουργία ένα φαύλο κύκλο μεταξύ πιστωτικής συστολής και οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι επιθυμητό να βελτιωθούν δύο χαρακτηριστικά της εξέλιξης της πιστωτικής επέκτασης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Πρώτον, οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής αφορούν τις χορηγήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η ετήσια μεταβολή του υπολοίπου της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους παραμένει αρνητική.

Δεύτερον, η αύξηση της καθαρής ροής τραπεζικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μεταξύ 2018 και 2019 αντανακλά σε σημαντικό βαθμό περιορισμό των αποπληρωμών χρεών που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες κατά το παρελθόν. Θα ήταν προτιμότερο να αντανακλούσε κυρίως ενίσχυση της πιστοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών κατά το 2019 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αναφέρει η ΤτΕ.

Σε ποιους κλάδους κατευθύνονται τα δάνεια των τραπεζών

Η ακαθάριστη ροή δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις συνέχισε το 2019 να κατέχει υψηλότερο μερίδιο (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2019: 53%) στο σύνολο των νέων δανείων με προκαθορισμένη λήξη σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (48%). Οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην παροχή δανείων, με ευνοϊκότερους όρους, προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερο πιστωτικό κίνδυνο.

Στην πρόσφατη ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις κατά την περίοδο Αυγούστου 2018-Οκτωβρίου 2019 συνέβαλαν περισσότερο οι κλάδοι α) της ενέργειας, β) των μεταφορών (πλην ναυτιλίας), γ) του τουρισμού και δ) των δραστηριοτήτων οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση ακινήτων.

Αναλυτικότερα, η σωρευτική καθαρή ροή χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων κατά την προαναφερθείσα περίοδο ήταν 2,0 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1.060 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 52%, διοχετεύθηκαν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας, 581 εκατ. ευρώ (29%) προς τον κλάδο των μεταφορών πλην ναυτιλίας, 302 εκατ. ευρώ (15%) προς τον κλάδο των δραστηριοτήτων οι οποίες σχετίζονται με τον τουρισμό και 223 εκατ. ευρώ (11%) προς τον κλάδο δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, οι ευνοϊκές αυτές τάσεις της παροχής πιστώσεων προς ορισμένους τομείς φαίνεται να αιτιολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις από τη θετική εξέλιξη των αντίστοιχων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας: π.χ. στην περίπτωση του τουρισμού και των μεταφορών η πορεία των δεικτών κύκλου εργασιών το 2018 και το εννεάμηνο του 2019 ήταν ανοδική. Αντίθετα, τα εθνικολογιστικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του τομέα της διαχείρισης ακινήτων σε πραγματικούς όρους το 2018 έναντι του προηγούμενου έτους (σε μόλις 0,2%, 2017: 2,3%) και διατήρησή του στο ίδιο επίπεδο το εννεάμηνο του 2019. Ωστόσο, η αυξημένη παροχή πιστώσεων από τις τράπεζες προς τον εν λόγω τομέα σχετίζεται με τις προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης των τιμών των κατοικιών και του όγκου των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αναπτυσσόμενο κλάδο της ενέργειας παρουσιάζουν επιπλέον το πλεονέκτημα ότι ανήκουν σε κλάδο ο οποίος εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (2018: 3,4%). Σύμφωνα επίσης με στοιχεία τα οποία αφορούν μόνο νέα δάνεια τακτής λήξης από κοινοπραξίες τραπεζών, το δεκάμηνο του 2019 οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας συνέβαλαν περισσότερο από άλλους κλάδους στη συνολική ακαθάριστη ροή κοινοπρακτικών δανείων.

Πηγή: capital.gr