Τουρκία: Δεν συζητούμε καν την απαίτηση των ΗΠΑ να “ξεφορτωθούμε” τους ρωσικούς S-400

226

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η Άγκυρα στην απαίτηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εξοπλισμού της με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας των πυραύλων S-400, προκειμένου η Ουάσινγκτον να συζητήσει την πώληση του συστήματος πυραύλων Patriot στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κινδυνεύει με αμερικανικές κυρώσεις.

“Είπαν ότι δεν θα μας πουλήσουν Patriot εάν δεν ξεφορτωθούμε τους S-400. Δεν συζητούμε καν την αποδοχή ενός τέτοιου όρου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία, χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO μετά τις ΗΠΑ, αρνείται ότι απομακρύνεται από τη συμμαχία, ωστόσο η σύγκρουσή της με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων κλιμακώνεται. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ προωθεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας, με τις οποίες ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ διαφωνεί, τονίζοντας ότι έτσι η Τουρκία θα “σπρωχτεί” προς την αγκαλιά της Μόσχας.

“Ένα παράλογο αντιτουρκικό κλίμα έχει επικρατήσει στο Κογκρέσο και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις”, είπε ο Καλίν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι μια τέτοια γλώσσα σπρώχνει την Τουρκία ακριβώς προς τα εκεί που οι ίδιοι λένε ότι δεν θέλουν να στραφεί”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400, ενώ συζητεί με τη Μόσχα συμφωνία που θα της παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει η ίδια νέο, αναβαθμισμένο σύστημα αεράμυνας.

Πηγή: capital.gr