Plan B για την βελτίωση των εσόδων από την ακίνητη περιουσία των Ταμείων και τα χρέη προς αυτά

205

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σχέδιο για την αύξηση των εσόδων των ταμείων ετοιμάζει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα περιλαμβάνει την καλύτερη, εναλλακτική σε σχέση με την έως τώρα, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων, την πώληση ανείσπρακτων  εργοδοτικών ασφαλιστικών οφειλών άνω των 100.000 ευρώ σε funds και την  επαγγελματική –ιδιωτική διαχείριση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης όσων μπουν στην αγορά εργασίας από το 2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες αυτές θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αφού πρώτα κατατεθεί και ψηφισθεί το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε σχέση με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να τις “ευθυγραμμίσει” τη δημόσια ασφάλιση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν το νόμο Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται ο κ. Μηταράκης,  με στόχο τη  βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ταμείων  θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες:

1. Την άντληση των καλύτερων διεθνών πρακτικών σε σχέση με την μέγιστη  οικονομική εκμετάλλευση των ακινήτων των Ταμείων, δηλαδή των κτιρίων, των διαμερισμάτων  και των οικοπέδων που έχει στην ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση, η αντικειμενική τους αξίας ανερχόταν στα 1,3 δισ. ευρώ.  Προς την κατεύθυνση της μέγιστης αξιοποίησης της περιουσίας των ταμείων σε ακίνητα, υπάρχουν εισηγήσεις –οι οποίες ακόμα, όμως, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας  (δηλ. δεν έχει γίνει αποδεκτές) από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – για τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας.  Συγκεκριμένα προτείνεται μία εταιρεία τύπου Real Estate Investment Trust (REIT), δηλαδή μίας “ΑΕΔΑΚ  (σ.σ. Ανώνυμος Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών) για τα ακίνητα” των ταμείων,  η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στα μέγιστα δυνατά οφέλη για τα ταμεία σε αντίθεση με το σημερινό “καθεστώς” το οποίο δείχνει να έχει οδηγήσει στο “βάλτωμα” της αξιοποίησης της εν λόγω περιουσίας, παρά την άνοδο των τιμών στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία μάλιστα ήδη πυροδοτείται από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό (πχ αναστολή ΦΠΑ ).

2. Την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των εργοδοτών προς το (τέως) ΙΚΑ και, έτσι, την πώληση τους σε funds.

Η διαδικασία αυτή θα αφορά τις οφειλές εκείνες οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί, ούτε οι υπόχρεοι δείξουν κάποια διάθεση αποπληρωμής τους μετά από προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στο στόχαστρο του Υπ. Εργασίας βρίσκονται οι εργοδοτικές οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυτές  ξεπερνούν  τα 15 δισ. ευρώ. Η πώληση των χρεών αυτών θα μπορούσε να δώσει άμεση ρευστότητα στα ταμεία και ταυτόχρονα μείωνε δραματικά τον όγκο των ασφαλιστικών οφειλών, τα οποία φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ (35 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και άλλα 5 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμα στην “ουρά”).

3. Την σύσταση ενός φορέα ή “κλάδο” επαγγελματικού τύπου επικουρικής ασφάλισης στα πλαίσια του κυοφορούμενου υπερ-ταμείου (μετά τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ το 2020), σύμφωνα με τις γενικές γραμμές του πορίσματος προτάσεων που ήδη βρίσκεται στα χέρια του κ. Μηταράκη.

Στον φορέα ή “κλάδο” αυτό, οι εισφορές των  ασφαλισμένων θα αποταμιεύονται σε ατομικούς “κουμπαράδες” και θα οδηγούν, μελλοντικά, σε υψηλότερες κατά 30%-40% επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υποστηριχτών αυτής της παρέμβασης.

Οι εισφορές τους αυτές θα επενδύονται είτε, μέσω της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, σε αμοιβαία κεφάλαια, είτε σε άλλους τίτλους μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Μ ΄αυτόν τον τρόπο, οι ατομικές ασφαλιστικές αποταμιεύσεις θα αποτελούν, εκτός από “μαγιά” για υψηλότερες συντάξεις, “τροφοδότη” της οικονομικής ανάπτυξης.

Το σκεπτικό

Πίσω από τους σχεδιασμούς για την μερική “ιδιωτικοποίηση” της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων αλλά και των χρεών προς αυτά βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  η εξής σκέψη: Τα υπάρχοντα αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών είναι ήδη  χαμηλά προκειμένου να καλύψουν  τις ως τώρα προβλεπόμενες δαπάνες για συντάξεις.

Ενδεικτικά, βάσει του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2020 αναμένεται στασιμότητα, σε σχέση με φέτος, στα έσοδα τόσο από εισφορές εργοδοτών –μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όσο και από τις εισφορές των αυταπασχολούμενων.Αν και παράλληλα, προβλέπεται μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις, η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί, καθώς στις ήδη προβλεπόμενες δαπάνες, θα προστεθούν και εκείνες που θα  προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας  (ΣτΕ) για τα “αναδρομικά” των συνταξιούχων  (σ.σ. για τον νόμο Κατρούγκαλου, για τις περικοπές του 2011-12) αλλά και τις κυβερνητικές δεσμέυσεις για επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, τότε θα πρέπει να αναμένονται πιέσεις για επιπλέον αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, την ίδια ώρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στα ταμεία. Έτσι, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέους πόρους για τη χρηματοδότηση της δαπάνης για συντάξεις. 

Πηγή: capital.gr