Kleemann: Πώς από το Κιλκίς κατακτά την Κίνα και τις διεθνείς αγορές

351

του Νίκου Χρυσικόπουλου

Μέσα στο 2020 ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση του ομίλου Kleemann στην Κίνα, ύψους 15 εκατ.ευρώ, που περιλαμβάνει την δημιουργία νέου εργοστασίου, την κατασκευή υποδομών logistics, γραφείων αλλά και πύργου δοκιμών 100 μέτρων. Η ελληνική εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς στον κλάδο κατασκευής ανελκυστήρων, ήταν από τις πρώτες που αποφάσισε προ δεκαετίας να επεκταθεί στην κινεζική αγορά, σε μια περίοδο που η κρίση στην Ελλάδα είχε αρχίσει ήδη να επιδρά σοβαρά στη δραστηριότητά της.

Το εργοστάσιο στη Σαγκάη που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στις αρχές Νοεμβρίου στην Κίνα, αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς, σηματοδοτώντας τη σαφή ενίσχυση του αποτυπώματος της Kleemann στην ευρύτερη ασιατική αγορά. Και αυτό διότι η επένδυση θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση των μεριδίων της ελληνικής εταιρείας όχι μόνο στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά για ανελκυστήρες στον κόσμο, αλλά και σε άλλες ασιατικές αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, μέσω εξαγωγών.

Στη “Μέκκα” των ανελκυστήρων

Η Kleeman επέλεξε να δημιουργήσει παραγωγική βάση στη Σαγκάη, σε μια βιομηχανική περιοχή που είναι εγκατεστημένη η καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας ανελκυστήρων. Πίσω στο 2010, όταν και επεκτάθηκε στη χώρα, η εταιρεία των αδελφών Κουκούντζου αξιοποίησε τα κίνητρα που έδινε τότε το κινεζικό κράτος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ίδρυσε θυγατρική έδρα στο Κουνσάν της Σανγκάης, το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην κινεζική αγορά. Στην αρχή δημιουργήθηκε ένα show room και “στήθηκε” ένα δίκτυο πωλήσεων, ενώ στελέχη και μηχανική της Kleeman εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Η εταιρεία άρχισε λόγω της παρουσίας της στη χώρα να διεκδικεί και να αναλαμβάνει, έργα που στο παρελθόν δεν θα μπορούσε λόγω απόστασης από τη “βάση” της στο Κιλκίς.

Σταδιακά οι πωλήσεις της Kleemann από την Κίνα και την Ασία ξεκίνησαν να αυξάνονταν σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό, ώστε η οικογένεια Κουκούντζου να αποφασίσει τη δημιουργία και δεύτερου εργοστασίου , μια επένδυση 15 εκατ.ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει κάνει η εταιρεία εκτός Ελλάδας.

Η νέα επένδυση της Kleemann περιλαμβάνει, όπως αναφέρθηκε, κτίριο παραγωγής, logistics, χώρους γραφείων, εκθετήριο και ενός πύργου δοκιμών ύψους 100 μέτρων. Οι νέες εγκαταστάσεις καλύπτουν μία επιφάνεια 19.000 τ.μ. ενώ η δυναμικότητα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αγγίζει τους 5.500 ανελκυστήρες ετησίως. Ο νέος πύργος δοκιμών θα επιτρέψει την ενδυνάμωση της παρουσάις της εταιρείας στον χώρο των υψηλοτάχυτων ανελκυστήρων, αποτελώντας παράλληλα το πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας, η οποία πλέον αποτελεί τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς σε νέους ανελκυστήρες και καλπάζει με διπλάσιους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με την αγορά του κλάδου παγκοσμίως.

Διεθνής παρουσία

Πλέον, η ελληνική εταιρεία ανελκυστήρων κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων εταιρειών παραγωγής ανελκυστήρων στον κόσμο, σύμφωνα με την κορυφαία παγκοσμίως έκδοση της αγοράς ανελκυστήρων Elevator World. Πρόκειται για μια μακρά πορεία για την βορειοελλαδίτικη εταιρεία η οποία ξεκίνησε το 1983 με 10 υπαλλήλους και σήμερα απασχολεί συνολικά περίπου 1.500 ανθρώπους στην Ελλάδα και σε μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό ενώ κάνει εξαγωγές σε 100 χώρες.

Εδώ και χρόνια, οι πωλήσεις σε ξένες αγορές ξεπερνούν το 90% του κύκλου εργασιών της, από μόλις 30% το 2003, έχοντας καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις σημαντικές για τον κλάδο αγορές, στην Ανατολή, στη Ρωσία και την Τουρκία, στη Δύση, στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στις συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Αυστραλίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά τη διεθνή της επέκταση διατηρεί το παραγωγικό και ερευνητικό της κέντρο στο Σταυροχώρι του Κιλκίς, όπου έχει υλοποιήσει μια σημαντικές επενδύσεις στο R&D, ιδιαίτερα στο τεχνολογικό κομμάτι και το σχεδιασμό, ενώ διαθέτει 18όροφο πύργο δοκιμών, ύψους 61 μέτρων, για προϊόντα που προορίζονται για ψηλότερα κτίρια, κυρίως σε ξένες αγορές.

Να σημειωθεί πως η Kleeman ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1999 έως τον Ιούνιο του 2017. Mετά την ολοκλήρωση της δημοσίας πρότασης που είχε υποβληθεί το Σεπτέμβριο του 2016 και τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσοστού, οι μετοχές της εταιρείας διεγράφησαν από το Χ.Α.

Πηγή: capital.gr