Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του κ.κ. Βαρθολομαίου

189

Κάλεσμα στους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι φορείς της μακραίωνης και ευλογημένης παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και οι συνεχιστές της, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. Ειδικότερα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το Ευαγγέλιον των Χριστουγέννων ακούεται και εφέτος εις εν πολιτισμικόν περιβάλλον όπου υψίστη αξία θεωρείται το “ατομικόν δικαίωμα”. Ο εαυτoκεντρισμός και η φενάκη της αυτοπραγματώσεως μειώνουν την κοινωνική συνοχή, εξασθενίζουν το φιλάλληλο πνεύμα και την αλληλεγγύη και εργαλειοποιούν τας διανθρωπίνους σχέσεις. Ο άκρατος οικονομισμός και η εκκοσμίκευσις βαθύνουν το υπαρξιακόν κενόν και οδηγούν εις συρρίκνωσιν των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου. Η Εκκλησία είναι αδύνατον να αγνοήση τας εξελίξεις αυτάς, τας συνεπείας των οποίων υφίστανται πρωτίστως οι νέοι, με όχημα τας σαγηνευτικάς μηχανάς του τεχνολογικού πολιτισμού και τας παντοειδείς υποσχέσεις “ψευδών παραδείσων”.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) εκάλεσε μετ’ εμφάσεως τους νέους “να συνειδητοποιήσουν ότι είναι φορείς της μακραίωνος και ευλογημένης παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ταυτοχρόνως δε και οι συνεχισταί αυτής”, να συμμετέχουν ενεργώς εις την ζωήν της Εκκλησίας, “να διαφυλάσσουν θαρραλέως και να καλλιεργούν με δυναμισμόν τας αιωνίους αξίας της Ορθοδοξίας διά να δίδουν την ζείδωρον χριστιανικήν μαρτυρίαν” (Εγκύκλιος, S 8 και 9). Εν τω πνεύματι τούτω, στοιχούντες την προτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με αναφοράν εις την πρόσφατον εκλογήν και εγκατάστασιν των νέων Αρχιεπισκόπων Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εις τας τρεις μεγάλας Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου εν τη Διασπορά, ανακηρύσσομεν το έτος 2020 “έτος ποιμαντικού ανακαινισμού και οφειλετικής μερίμνης διά την νεολαίαν”, καλούντες σύμπαντα τον καθ’ ημάς ιερόν κλήρον και τον χριστεπώνυμον λαόν εις συμμετοχήν και εις στήριξιν της ενθέου ταύτης προσπαθείας».

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τονίζει μεταξύ άλλων: «Ας είναι φέτος η καλλιέργεια των χριστουγεννιάτικων δένδρων, όπως έγραψε ένας μεγάλος της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, ευκαιρία όχι απλώς για νοσταλγία, αλλά για αγώνα. Αγώνα για τη δικαιοσύνη και το γκρέμισμα των αμαρτωλών κατεστημένων γύρω μας και μέσα μας. Ας μη συνθηκολογούμε με τις δυνάμεις του κακού. Ας αναγνωρίσουμε σε κάθε άνθρωπο δίπλα μας, στον πεινασμένο, στον ξένο, στον φυλακισμένο, στον άρρωστο, τον ελάχιστο αδελφό του Χριστού».

Πηγή: kathimerini.gr