Ανατίθενται οι μελέτες για το Μάτι

160

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδoς προκήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα επτά μελέτες, στις οποίες ανέδειξε αναδόχους την περασμένη Παρασκευή. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις μελέτες με βάση τις οποίες θα αναδιοργανωθούν πολεοδομικά οι περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι ανέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδoς. Μέσω των μελετών θα αντιμετωπιστούν  ζητήματα που ήρθαν στο φως μετά την καταστροφή, από τη χωροταξική και κυκλοφοριακή οργάνωση των δύο οικισμών, έως τη χάραξη των ρεμάτων. Η προκήρυξη των μελετών, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Πολεοδόμων, που επεσήμανε ότι η διάσπαση του αντικειμένου σε πολλές επιμέρους μελέτες δεν θα οδηγήσει σε ένα συνεκτικό αποτέλεσμα.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για το Μάτι εγκρίθηκε επί της αρχής από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρεκκλίνει από τη διαδικασία και ανέθεσε απευθείας (αρχικά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στη συνέχεια με διάταξη στον ν. 4626/19) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να εκπονήσει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο σε διάστημα ενός έτους. Το ΤΕΕ με τη σειρά του προκήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα επτά μελέτες (με εξαιρετικά σύντομο διάστημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μόλις 5 ημέρες), στις οποίες ανέδειξε αναδόχους την περασμένη

Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες αφορούν:

• Τον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής. Η μελέτη θα αφορά την αναδιοργάνωση και λειτουργία των χρήσεων και δραστηριοτήτων, τη θέσπιση όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και τη σύνδεση οικιστικών περιοχών και ελεύθερων χώρων.

• Την οριοθέτηση έξι υδατορεμάτων (Ζούμπερι, Αγ. Ανδρέα, Αμπελούπολης, Ματιού, Ν. Βουτζά, Παππά) συνολικού μήκους 16 χλμ., με στόχο την προστασία τους.

• Την κυκλοφοριακή αναδιοργάνωση της περιοχής.

• Τη λεπτομερή τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής (έκτασης 7.900 στρεμμάτων), σε ένα χωρικό υπόβαθρο υψηλής ανάλυσης.

• Τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας.

• Τον συγκερασμό του δασικού χάρτη με τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως το 1975 και έως το 2011.

• Την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλο το Ειδικό Σχέδιο.

Η προκήρυξη των μελετών, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ). Κατ’ αρχάς ο σύλλογος ζητεί παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκτιμώντας ότι οι πέντε ημέρες δεν επαρκούσαν για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Περαιτέρω, εκτίμησε ότι η προκήρυξη χωριστών μελετών και όχι μιας μελέτης για όλο το ΕΧΣ δεν θα οδηγήσει στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, υπό τον συντονισμό πολεοδόμων, αλλά σε ένα αποσπασματικό αποτέλεσμα.

«Αν ακολουθούσαμε τις συνήθεις διαδικασίες θα είχαμε ανάδοχο τον Ιούνιο. Μας δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα παρέκκλισης, ειδικά για την περίπτωση του Ματιού, για να μην καθυστερήσει άλλο η αποκατάσταση, αλλιώς δεν “βγαίνουν” οι χρόνοι», αντιτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Στόχος μας είναι μέχρι το Πάσχα να υπάρχει ένα κείμενο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εγκρίσεων. Οσον αφορά τον συντονισμό, σκοπεύουμε να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ, που έχει εμπειρία σε ανάλογες παρεμβάσεις. Να σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι των μελετών τις ανέλαβαν στο 10% της αξίας τους, ως προσφορά στο σύνολο».

Πηγή: kathimerini.gr