Αντιδράσεις για φεστιβάλ στη Σαουδική Αραβία

206

To μοντέλο Αλεσάντρα Αμπρόζιο παραδέχθηκε ότι πληρώθηκε για να κάνει θετική ανάρτηση. REUTERS

Χωρίς αναστολές, διάσημοι από ολόκληρο τον κόσμο επιχείρησαν να προωθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την «ανανεωμένη εικόνα» της Σαουδικής Αραβίας, καθώς συμμετείχαν στο φεστιβάλ MDL Beast. Σίγουρα, το φεστιβάλ είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας σημαντικής μουσικής εκδήλωσης, με διεθνείς συμμετοχές όπως εκείνες του μουσικού παραγωγού Νταβίντ Γκετά, του μουσικού Στιβ Αόκι, πανέμορφων μοντέλων όπως η Τζόαν Σμολς και η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, αλλά και διάσημων ηθοποιών, όπως ο Αρμι Χάμερ και ο Εντ Γουέστγουικ.

Καθώς το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πολλοί από τους διάσημους που συμμετείχαν κατηγορούνται σήμερα για την επιθυμία τους να «αποκαταστήσουν» την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, αποφεύγοντας να αναφέρουν τις εκεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που Δυτικοί «ινφλουένσερς» κατηγορούνται για προώθηση του βασιλείου ως τουριστικού προορισμού, ιδίως μετά το «άνοιγμα» της χώρας στους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες, μηδενός εξαιρουμένου, αναφέρθηκαν στο φεστιβάλ εκτενώς και διθυραμβικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν μνεία στην παραβίαση σωρείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ένα έγκλημα που αμέσως συνδέθηκε με τη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας. Ο Αρνι Χάμερ δεν δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει στο Instagram –όπου έχει χιλιάδες ακολούθους– το σαουδαραβικό φεστιβάλ ως «πολιτισμική επανάσταση».

Η Σμολς, ο Χάμερ, ο Γουέστγουικ και η Αμπρόζιο ανήρτησαν περιεχόμενο από το φεστιβάλ, όπως και η Χαλίμα Αντεν, το πρώτο μοντέλο που, φορώντας χιτζάμπ, συνήψε συμβόλαιο με μεγάλο πρακτορείο. Η Αμπρόζιο και η Αντεν αποκαλύψαν ότι είχαν πληρωθεί για τις αναρτήσεις τους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι πληρωμένες αναρτήσεις όλων των αστέρων που συμμετείχαν στην προώθηση της Σαουδικής Αραβίας κατακρίθηκαν έντονα από πολλούς χρήστες. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γιασάρ Αλί ρώτησε τον Χάμερ μήπως, ενόσω βρισκόταν στο βασίλειο, βρήκε το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Ενας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Φίλιπ Πικάρντι, σχολίασε στο Instagram ότι «νιώθει βαθιά απογοήτευση που βλέπει αναρτήσεις από άτομα που ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία, για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αποκατάστασης της εικόνας της χώρας. Οι αναρτήσεις παρουσιάζουν ένα κράτος αλλαγμένο και ανεκτικό. Δεν αναφέρουν, ωστόσο, ότι η επίσκεψή τους είχε διοργανωθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας». 

Πηγή: kathimerini.gr