Προσωπικό μήνυμα… για προληπτικές εξετάσεις

217

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού με βάση την ηλικία, για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια- νόσοι που επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας σε ημέρες νοσηλείας, ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα-, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια περίθαλψη που αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα λαμβάνουν προσωποποιημένη ενημέρωση, μέσω γραπτού μηνύματος ή e-mail για την υπενθύμιση του προληπτικού ελέγχου. Στόχος, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αριστοτέλους, αφενός η προαγωγή της υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφετέρου η αποτύπωση του επιπολασμού για τις παραπάνω παθήσεις,

Όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το Capital.gr, στο σκέλος της πρόληψης θα δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων και στη χρήση καπνικών προϊόντων, στην κατάχρηση οινοπνευματωδών, στην παχυσαρκία, στην απουσία φυσικής άσκησης, αλλά και στα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Ατομικός φάκελος για όλους

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Ο ίδιος έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατά την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων Συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από όπου σημείωσε πως τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005. “Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο. Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το Υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ”, τόνισε.

Στο πλαίσιο της αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας του γενικού πληθυσμού, ο ατομικός φάκελος υγείας θα είναι υποχρεωτικός, ενώ για όσους έχουν ήδη φάκελο, αυτός θα εμπλουτιστεί με περαιτέρω στοιχεία από τους γιατρούς, είτε οικογενειακούς, είτε ειδικότητας κατά την πρώτη επαφή.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση προγραμματίζει τη δημιουργία “μητρώου” εμβολιασμών και τη διασύνδεσή του με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 4 ετών και θα αφορά τα εµβόλια τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασμών θα κρίνει απαραίτητα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε εν τω μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

 

Πηγή: capital.gr