Μήνυμα της ελπίδας!!!

279

* Του Ηλία Χρυσικού

Μπορεί αυτές οι γιορτές να μας … βρίσκουν με πολλά προβλήματα. Ειδικά η χώρα μας αντιμετωπίζει καταστάσεις δύσκολες και δυσάρεστες. Έχουμε όλοι υποστεί τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ζούμε σε μια ατμόσφαιρα ασάφειας και ανασφάλειας, για το παρόν και το μέλλον και παρακολουθούμε με αγωνία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, εφόσον είναι αλυσιδωτή η εξέλιξη των καταστάσεων, όχι μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και από ήπειρο σε ήπειρο .

Όμως παρά τις συνθήκες που επικρατούν, δεν πρέπει να πέσουμε σε μελαγχολία, ούτε να μας καταλάβει η απελπισία και η απαισιοδοξία. Μπορεί να είναι όλα μαύρα, αλλά υπάρχει ευτυχώς ένα θείο μήνυμα ελπίδας. Υπάρχει η επέτειος της γέννησης του Χριστού που γιορτάζουμε αυτές τις μέρες πριν “ξεψυχήσει” ο Δεκέμβριος. Αυτή η γέννηση στο σπήλαιο της Βηθλεέμ συνέβη σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα γνώριζε πολύ πιο μαύρες ημέρες από αυτές που ζούμε σήμερα.

Οι λαοί της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής είχαν κατακτηθεί από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και βίωναν τις απάνθρωπες συνθήκες της κατοχής. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν δούλοι, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, δεμένοι οι περισσότεροι με αλυσίδες σαν να ήταν κατοικίδια ζώα που ο αφέντης μαστίγωνε έτσι και δεν έμενε ικανοποιημένος από την δουλειά τους.

Οι επιδημίες εξ άλλου μάστιζαν τον κόσμο χωρίς να υπάρχουν φάρμακα για την χολέρα, τον τύφο, τη λέπρα, ή την φυματίωση που θέριζαν εκατομμύρια ζωές. Σε αυτόν τον κόσμο της βίας, της κοινωνικής αδικίας, της διαφθοράς και των μολυσματικών νόσων, γεννήθηκε ο Χριστός. Αυτή η γέννηση έφερε το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας για ένα κόσμο διαφορετικό, ένα κόσμο που πίστεψε στις αξίες της αγάπης, της ελεημοσύνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων επί της Γης είναι Χριστιανοί. Βέβαια η διδασκαλία του Χριστού και οι θεμελιώδεις βάσεις της χριστιανικής θρησκείας δεν εφαρμόζονται πάντα από τους πάντες. Ωστόσο όμως μένει πάντα λαμπρό το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας που ξεκίνησε από την Βηθλεέμ.

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, είναι μια γιορτή που συγκινεί βαθιά τον κάθε χριστιανό και θα έλεγε κανείς ότι αυτές τις μέρες γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. Σαν να παραμερίζουμε τις κακίες και τα μίση, σαν να νοιώθουμε ότι ξαναγεννιόμαστε, σαν να θέλουμε να ενώσουμε τα χέρια μας σε μια αλυσίδα, που θα φέρει γύρο όλο τον πλανήτη.

Έχουν περάσει δύο χιλιάδες και περισσότερα χρόνια από εκείνη την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός και εξακολουθεί να διατηρεί τη μαγική δύναμη το μήνυμα της ειρήνης, εξακολουθεί να λάμπει στον ουρανό το αστέρι της Βηθλεέμ και εξακολουθούν να φθάνουν στα αυτιά μας οι ύμνοι των αγγέλων που μας ηρεμούν και μας εμψυχώνουν.

Έχουμε γνωρίσει και έχουμε περάσει πολλά δύσκολα Χριστούγεννα στο παρελθόν εδώ στην Ελλάδα , Χριστούγεννα με πόλεμο, Χριστούγεννα με κατοχή, Χριστούγεννα με πείνα.

Όμως επιβιώσαμε, επειδή τα Χριστούγεννα μας έφεραν το μήνυμα της ελπίδας και έμεινε άσβεστη η φλόγα της ελπίδας και της αλληλεγγύης. Ίσως να είναι Φίλοι μου το θαύμα που επαναλαμβάνεται…

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας