Με λίγα κλικ τα χαρτιά για τις εξετάσεις οδήγησης

162

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την απονομή διπλωμάτων θα απλοποιήσει τις δαιδαλώδεις διαδρομές για πολίτες, σχολές οδηγών και υπηρεσίες. SHUTTERSTOCK

Την ένταξη των εξετάσεων οδήγησης στον ψηφιακό κόσμο επιχειρεί η κυβέρνηση με τις προωθούμενες αλλαγές στο σύνολο των διαδικασιών για την απόκτηση διπλώματος. Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, το οποίο θα απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες προς όφελος των υποψηφίων, των εκπαιδευτών, αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών. Την ίδια στιγμή, προαναγγέλλει τροποποιήσεις στον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας χωρίς να αποκλείει νέες αλλαγές στις ποινές.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αίτηση υποβολής σε εξέταση (θεωρητική και πρακτική) του υποψηφίου, καθώς και η ταχύτερη και αμεσότερη συγκέντρωση των δικαιολογητικών χωρίς ταλαιπωρία για τους υποψηφίους οδηγούς, αλλά και για τις σχολές οδηγών.

Οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και μέσα στον Ιανουάριο θα έλθουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Επίσης έως τον Μάρτιο θα έχει έλθει στη Βουλή και η νέα εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια.

Με έμφαση στο αδιάβλητο της διαδικασίας, το υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται ένα πλήρως τροποποιημένο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών που συνδέεται άμεσα με τη νέα, υπό διαμόρφωση, εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια. Η νέα εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια θα περιλαμβάνει:
• Τη θεσμοθέτηση στρατηγικού σχεδιασμού για την οδική ασφάλεια και τη νομική δέσμευση της πολιτείας για την υλοποίησή του.
• Τον σχεδιασμό υποστηρικτικών διοικητικών δομών και εκτίμηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
• Τον εκσυγχρονισμό του διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού κυκλοφοριακής αγωγής.
• Την αναθεώρηση της διαδικασίας βεβαίωσης και παρακολούθησης των παραβάσεων του ΚΟΚ.
• Την αναθεώρηση αναποτελεσματικών διατάξεων του Κώδικα.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να θεσπιστούν ουσιαστικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα αυτόν. Ταυτόχρονα η διαφοροποίηση του συνόλου της διαδικασίας αναμένεται να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη συνεχών ελέγχων.

Ως προς τον νέο ΚΟΚ, αυτός θα περιλαμβάνει, πέραν της ανανέωσης των παραβάσεων και των ορίων ταχύτητας, και τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τη μικροκινητικότητα, που κρίνονται απαραίτητες μετά και την εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρικών πατινιών στις πόλεις της χώρας.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει την εφαρμογή του μοντέλου κλιμάκωσης της ταχύτητας, ακολουθώντας τα πρότυπα του Παρισιού, που έχει ήδη διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, όσα πατίνια κινούνται με ταχύτητα έως 6 χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των πεζών.

Εκείνα με ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων ποδηλάτων, ενώ τα ισχυρότερα από αυτά (άνω των 25 χλμ./ώρα) θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο, το οποίο μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι ήταν η –προσωρινή– επίλυση του ζητήματος της εκκρεμότητας των εξετάσεων οδήγησης. Ταυτόχρονα λύθηκε το θέμα που προέκυψε με την ανανέωση διπλωμάτων για άτομα άνω των 74 ετών καταργώντας την υποχρέωση της πρακτικής επανεξέτασης. Ακόμη και αυτές οι προβλέψεις όμως έχουν αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν τη μετάβαση στη νέα, ψηφιακή εποχή των εξετάσεων οδήγησης, που αναμένεται να είναι έτοιμη προς ανακοίνωση και νομοθέτηση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα υδατοδρόμια

Στο μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια βρίσκεται και διάταξη που αφορά την έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης για τους επιτυχόντες στις εξετάσεις υποψηφίους οδηγούς. Η προσωρινή άδεια θα δίνει τη δυνατότητα στους επιτυχόντες να οδηγούν νόμιμα μέχρι την έκδοση της επίσημης άδειας, λύνοντας τα χέρια χιλιάδων οδηγών, κυρίως επαγγελματιών, που ανέμεναν ακόμη και μήνες μέχρι την έκδοση του διπλώματος οδήγησης. Με την εφαρμογή της εξαλείφονται οι πιέσεις για ταχεία έκδοση διπλώματος και δίδεται η δυνατότητα άμεσης οδήγησης των πολιτών μετά το πέρας των εξετάσεων και της κατάθεσης των δικαιολογητικών τους. Η προσωρινή άδεια θα δίδεται άμεσα από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των περιφερειών της χώρας και θα επιτρέπουν τη χρήση (άρα και την οδήγηση) εντός της επικράτειας.

Πηγή: kathimerini.gr