Τα “μυστικά” του νέου Προϋπολογισμού

204

Της Δήμητρας Καδδά

Το 2020 τροχοδρομείταωι το κυβερνητικό σχέδιο ελαφρύνσεων που έχουν ήδη διασφαλιστεί, αλλά και όσων θα προστεθούν στην πορεία – αν αποδειχθεί στους δανειστές πως το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ο Προϋπολογισμός του 2020, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προχωρά στην άμεση υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους από το 4ετές πλάνο μειώσεων φόρων και εισφορών.

Μετά τη μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ, κατά 5% της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και τη διανομή επιδόματος θέρμανσης και μερίσματος, που έγιναν το β’ εξάμηνο του 2019, έρχεται το επόμενο κύμα παρεμβάσεων ελάφρυνσης. Το 2020 ξεκινά με τη μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις, σε οικοδομική δραστηριότητα και επί των μερισμάτων, αλλά και στα βάρη που επωμίζονται οι πολίτες μέσα από τη μείωση της φορολογίας και τα επιδόματα τέκνων.

Ακολουθεί χρονικά περί τον Μάιο του 2020 η δεύτερη δόση μείωσης κατά 8% του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη συρρίκνωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Ο λόγος για κινήσεις οι οποίες στηρίζουν το εισόδημα της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”, που έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όλων των εισοδηματικών ομάδων πολιτών και επιχειρήσεων.

Τα δύο αιτήματα

Το “κλειδί” για όλες αυτές τις παρεμβάσεις είναι η διασφάλιση του δημοσιονομικού στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, που αποτελεί και το “εισιτήριο” της κυβέρνησης για τις επόμενες δύο διεκδικήσεις: για την έλευση επιπλέον 5,1 δισ. ευρώ επενδυτικών κονδυλίων που θα διασφαλίσουν την ανοδική πορεία του ΑΕΠ, αλλά και για τη διαπραγμάτευση περί πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου έως 3 δισ. ευρώ ετησίως, με τον οποίο θα δημιουργηθεί το περιθώριο ολοκλήρωσης όλων των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020, προανήγγειλε νέες ελαφρύνσεις το 2020, καθώς “μήνα με τον μήνα εντός του 2020 θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος”, ενώ έκανε σαφές ότι “ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ταυτόχρονα και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου”.

Τα “κλειδιά”

Η ανάπτυξη, λοιπόν, είναι το ένα μεγάλο στοίχημα του 2020. Το άλλο μεγάλο στοίχημα, πέρα από την ανάπτυξη, είναι το “νοικοκύρεμα” των δημοσίων δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, μαζί με τον πλήρη μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο υλοποιείται το ετήσιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των 6,75 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιτύχει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, αλλά και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Στόχοι

Ο Προϋπολογισμός του 2020 στοχεύει σε άνοδο των εσόδων κατά 456 εκατ. ευρώ (στα 54,26 δισ. ευρώ), παρά τη μείωση βαρών κατά 1,18 δισ. ευρώ. Τούτο το επιτυγχάνει μέσα από ισόποσα μέτρα εξισορρόπησης, αλλά και με τη μείωση των δαπανών κατά 565 εκατ. ευρώ, στα 56,39 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε σαφές ότι ο Προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί “μέσα σε ένα ρευστό εξωτερικό περιβάλλον”, γι’ αυτό και η “ισχυροποίηση της οικονομίας γίνεται πιο αναγκαία”.

Αυτό, όπως εξήγησε, επιτυγχάνεται μέσα από την άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, αλλά και με νέα πολιτική μόχλευση. “Οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν”.

Τα μέτρα του 2020

Ο Προϋπολογισμός του 2020 αναλυτικά προβλέπει:

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 24%.

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% σε 5%.

– Συντελεστής 10% για τα αγροτικά σχήματα.

– Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.

– Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

– Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

– Απαλλαγή των ΑμεΑ από την εισφορά αλληλεγγύης.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά 0,9%.

– Κατάργηση εισφοράς 0,6% στις πιστώσεις factoring και leasing, κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών και εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων.

– Εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των stock options και παροχές σε είδος προς τους εργαζομένους.

– Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις κτιρίων.

– Αύξηση του αριθμού δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24.
 

Πηγή: capital.gr