Με τον Χάφταρ και τον πρωθυπουργό της Λιβύης συναντήθηκε ο Ν. Δένδιας

188

Σε όσα διημείφθησαν σήμερα στη Βεγγάζη της Λιβύης, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (και αντιπάλου της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη), αναφέρεται ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συζήτηση, λοιπόν, εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης. Ο Ν. Δένδιας, από την πλευρά του, εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει ότι ο κ. Δένδιας στη συνέχεια θα βρεθεί στο Κάιρο και στη Λάρνακα, για να συναντήσει τους ομολόγους του.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Κhalifa Haftar.

Στη συνάντηση μετέσχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 τρέχ., καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry, και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.

Δένδιας σε Αλ Θάνι: Ο Σάρατζ δεν μπορεί να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες

Νωρίτερα, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αλ Θάνι, της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

 

Με τον Χάφταρ και τον πρωθυπουργό της Λιβύης συναντήθηκε ο Ν. Δένδιας

Όπως μετέδωσε η αραβόφωνη σελίδα almasrad.co, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της σημερινής αιφνίδιας επίσκεψής του στη Βεγγάζη, συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ αλ Θάνι, αλλά και με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης που μάχεται τον Σάρατζ και ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της βορειοαφρικανικής χώρας.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σάρατζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε: “Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης. Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό”.

Όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr, εν μέσω των εντάσεων που έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο η “συμφωνία” Άγκυρας και Τρίπολης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έσπευσε στην ανατολική Λιβύη, όπως διέρρευσε επιλεκτικά στην Αθήνα και επιβεβαιώθηκε μέσω Twitter από τον Ελεύθερο Λιβυκό Στρατό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, μεγάλου ανταγωνιστή της κυβέρνησης της Τρίπολης. Εκεί ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη γύρω στις 6 το απόγευμα.

Πηγή: capital.gr