«Η Καθημερινή με έχει ποτίσει βάλσαμο, χαϊδεύω το χαρτί…»

299

Από αριστερά: Αγγέλα και Ματθαίος Δημητρίου, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Μαρία Χότζογλου, Ελένη Κουρμετζά και Daniel Howden,Φόνη Ρέπουλη, Τακούλα Κοκκαλιάρη, Μαίρη Φιλιππάκη. Αναμνηστική φωτογραφία στο εστιατόριο της «Κ».

Hρθαν επίσκεψη στην «Καθημερινή», προσκεκλημένοι από την εφημερίδα για μεσημεριανό γεύμα. Οι εννέα από τους δέκα αναγνώστες της «Κ» που εμφανίζονται στο επετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια της εφημερίδας, που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Ανθρωποι διαφορετικών ηλικιών, ενεργοί και συνταξιούχοι, κάτοικοι τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των προαστίων –πλην της εικαστικού Μαρίας Οικονομοπούλου, η οποία ζει, κυρίως, εκτός Ελλάδος, γι’ αυτό και απουσίαζε από τη σύναξη–, μοιράζονται την ίδια συνήθεια: του αναγνώστη της εφημερίδας μας στην έντυπη ή την ηλεκτρονική μορφή της.

Στην πρώτη μας συνάντηση, την περασμένη άνοιξη, η κ. Φόνη Ρέπουλη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ήταν πολύ διστακτική να εμφανιστεί σε βίντεο. «Η Καθημερινή με έχει ποτίσει βάλσαμο, χαϊδεύω το χαρτί…» μονολογούσε, αλλά η έκθεση δεν της ήταν ευχάριστη.

Σε εκείνη τη συνάντηση γνωριμίας αντιληφθήκαμε στην ουσία του αυτό που αποκαλούμε, αλλά δεν ξέρουμε και τι ακριβώς σημαίνει, «αναγνώστης εφημερίδας»: Η αφήγηση της δικής της, προσωπικής, ζωής ήταν δεμένη με την ιστορία της «Κ». Ελεγε, για παράδειγμα, «τότε που μου συνέβη αυτό, ο τάδε έγραφε εκείνο». Απώλειες και χαρές, προσωπικές και οικογενειακές, χέρι χέρι με δημοσιεύματα της εφημερίδας. Κουβέντα στην κουβέντα, στο τέλος πείστηκε να εμφανιστεί και έπεισε και δύο στενές φίλες της που έχουν επίσης ασχοληθεί με τον χώρο της εκπαίδευσης, την κ. Τακούλα Κοκκαλιάρη και την κ. Μαίρη Φιλιππάκη, να συναντηθούν στο σπίτι της και να μιλήσουν και οι τρεις, στην κάμερα, για την εφημερίδα. Κάπως έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τον Ματθαίο Δημητρίου και τη σύζυγό του Αγγέλα, τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, τη Μαρία Χότζογλου, την Ελένη Κουρμετζά και τον Βρετανό σύζυγό της Daniel Howden (στον οποίο έκανε δώρο γενεθλίων συνδρομή της «Κ» για να εξασκεί τα ελληνικά του).

Η φράση της Τακούλας Κοκκαλιάρη στην ερώτησή μας «τι σας λείπει από την εφημερίδα», «μου λείπει το ξάφνιασμα», έγινε το μότο όχι μόνον του βίντεο αλλά και ανάμεσά μας. Ηταν αυτό που επισήμανε και ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, όταν συναντήθηκαν: «Βάλατε ψηλά τον πήχυ για την εφημερίδα». Το ραντεβού στο κτίριο του Φαλήρου ήταν στη 1.30. Συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα συσκέψεων του 4ου ορόφου, οι τρεις κυρίες έδωσαν δώρο ένα καλλιτεχνικό «μάτι» στον διευθυντή για όλη την εφημερίδα με αφιέρωση στην «Κυρά του Τύπου, για μια γόνιμη χρονιά». Με υπογραφή «οι πιστές αναγνώστριες». Ο κ. Παπαχελάς υποδέχθηκε και τους εννέα στο γραφείο του, τους πρόσφερε την επετειακή έκδοση των 100 χρόνων της «Κ» και στη συνέχεια ο αρχισυντάκτης Γιάννης Βαθυάς ανέλαβε μια περιπατητική ξενάγηση στα γραφεία, αλλά και μια προφορική ενημέρωση στην αίθουσα συσκέψεων της διαδικασίας έκδοσης της εφημερίδας. Ακουγαν με προσοχή, ρωτούσαν με ενδιαφέρον. «Και πότε λέτε το “τυπωθήτω”;» η απορία. «Στις 12 τα μεσάνυχτα», απάντησε ο κ. Βαθυάς.

Η περιήγηση στα γραφεία διήρκεσε ώρα, γιατί κάθε τόσο κάποιος από τους εννέα κάπου «σκάλωνε». Ζητούσε ή ανακάλυπτε τον αγαπημένο του δημοσιογράφο. Και όταν περνούσε ένας συνάδελφος από το διάδρομο τυχαία και τον συστήναμε, όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι, θυμόντουσαν κάτι που έγραψε ή σχεδίασε (ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο οποίος έτυχε εκείνη την ώρα να είναι στο γραφείο του, δέχτηκε τα πιο πολλά κοπλιμέντα!). Στον 5ο όροφο το τραπέζι ήταν μεγάλο, τακτοποιημένο σε μια γωνία. Η συζήτηση είχε πολλά θέματα: από καλόπιστη κριτική στην εφημερίδα μέχρι το Brexit (οι ερωτήσεις όλες στον Ντάνιελ)! Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος της ΜΚΟ

«Μπορούμε», που είναι αφοσιωμένη στη μείωση της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα. Αλλά και η καθηγήτρια στο 1ο Λύκειο Χολαργού Μαρία Χότζογλου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αναρτά στο σχολείο έναν μεγάλο πίνακα με επιλεγμένα άρθρα και ρεπορτάζ από την «Κ». Ο κ. Δημητρίου, σταθερός επιστολογράφος, εξηγεί την τεχνική: «Κανείς δεν πρέπει να λέει “ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη” γιατί μερικές φορές τη φέρνει!..».

Μετά το γεύμα, η αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το μεγάλο, επιβλητικό και υποβλητικό έργο του Παναγιώτη Τέτση, που δεσπόζει στην αίθουσα του εστιατορίου. Η στιγμή του αποχαιρετισμού δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε απλή. Είχε συγκίνηση και αγάπη. Πραγματική, καθόλου επικοινωνιακή ή κοινωνική. Συνειδητοποιήσαμε από κοντά ότι για τους αναγνώστες μας η «Καθημερινή» είναι μέρος της ζωής τους, της καθημερινότητάς τους, την κρίνουν ή τους δικαιώνει, τους θυμώνει ή τους ενθουσιάζει, τους συγκινεί ή τους ενοχλεί. Γιατί η σχέση ανάγνωσης είναι σχέση ζωντανή. Κάθε αναγνώστης δίνει τη δική του ώθηση στη δική μας επόμενη μέρα. Υπάρχουμε γιατί συνυπάρχουμε.

ΥΓ.: Αν δεν έχετε δει το βίντεο με τους αναγνώστες μας, σπεύσατε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.kathimerini.gr/1053368, των δημοσιογράφων Μαριάννας Κακαουνάκη και Μαρίας Κατσουνάκη, με σκηνοθέτη τον Κωστή Παπαδάκη και μοντέζ τη Γωγώ Μπεμπέλου.

Πηγή: kathimerini.gr