Η βελτίωση της εμπιστοσύνης έφερε καταθέσεις 4,7 δισ. ευρώ στις τράπεζες

198

Της Νένας Μαλλιάρα

Θετικό αντίκτυπο στις καταθέσεις έχει η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και η πλήρης άρση των capital controls. Η περαιτέρω άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, καθώς και η αναμενόμενη ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα ενισχύουν περαιτέρω τις καταθέσεις, όπως εκτιμά η ΤτΕ στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, οι καταθέσεις των νοικοκυριών, που αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος, σημείωσαν σωρευτική άνοδο κατά 4,7 δισ. ευρώ (ή κατά 4,3% σε σύγκριση με το τέλος του 2018) και ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους διατηρήθηκε περίπου σταθερός γύρω στο 6%.

Στην Έκθεσή της, η ΤτΕ καταγράφει επίσης τη συνέχιση σημαντικών εισροών τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συμβάλλει στην επιστροφή καταθέσεων από το “στρώμα” στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε σε 12% στο τέλος της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 από 16% αντιστοίχως το 2018. Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συνέβαλε στην επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων. Η αυξημένη εισροή χρήματος από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας σε συνδυασμό με τη διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για τη διενέργεια συναλλαγών επέτειναν την εξέλιξη αυτή.

Η μέση μηνιαία εισροή τραπεζογραμματίων την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 διαμορφώθηκε σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, έναντι 720 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και του 2017. Σημειώνεται ότι, αν και κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους η εισροή τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ροή του 2018 (κατά 35%), το γ’ τρίμηνο του 2019 ήταν κατά 20% υψηλότερη, σε συνέπεια με την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων και τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Η άνοδος των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα αφορά κατά βάση τις καταθέσεις διάρκειας μίας ημέρας των νοικοκυριών, δηλαδή τις καταθέσεις απλού ταμιευτηρίου, τις καταθέσεις όψεως και τους τρεχούμενους λογαριασμούς. Οι καταθέσεις αυτές αυξήθηκαν συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 κατά 5,4 δισ. ευρώ ή 8,5% και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους επιταχύνθηκε, φθάνοντας τον Οκτώβριο του 2019 το 12,7%.

Στον αντίποδα, οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών, αν και ακόμη προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο των αντίστοιχων αποδόσεων της ζώνης του ευρώ, υποχώρησαν κατά 737 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου (ή κατά 1,5%). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων προθεσμίας των νοικοκυριών επιβραδύνεται σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και εξής, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε αρνητικός. Στην υποχώρηση των καταθέσεων προθεσμίας συνέβαλε και η περαιτέρω συρρίκνωση της διαφοράς επιτοκίου των καταθέσεων προθεσμίας σε σύγκριση με εκείνο των καταθέσεων μίας ημέρας. Συγκεκριμένα, η διαφορά αυτή, αφού διατηρήθηκε περίπου σταθερή μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Απριλίου 2019 στις 50 μονάδες βάσης, στη συνέχεια υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 40 περίπου μονάδων βάσης.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων

Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου των καταθέσεων, σημείωσαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 μικρή μείωση κατά 167 εκατ. ευρώ (ή κατά 0,8% σε σύγκριση με το τέλος του 2018). Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου τους υποχώρησε σταδιακά στη διάρκεια του έτους και διαμορφώθηκε σε 3,7% τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας μετριαστεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Η υποχώρηση των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προήλθε κυρίως από τις καταθέσεις μίας ημέρας (όψεως). Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων αυτών διατηρήθηκε θετικός και κατά βάση σταθερός στη διάρκεια του έτους γύρω στο 7,3%, ως αποτέλεσμα της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης.

Οι επιχειρηματικές καταθέσεις προθεσμίας περιορίστηκαν ελαφρά (-25 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους μεταστράφηκε από τις αρχές του έτους σε αρνητικό και διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε -3,6%. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η υποχώρηση των επιχειρηματικών καταθέσεων το 2019 πιθανόν αντανακλά τη μείωση του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος των επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (-4,6%), λόγω της ισχυρής αύξησης του εισοδήματος εξαρτημένης εργασίας (8,7%), ή και τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών διαρκών καταναλωτικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην εξέλιξη των επιχειρηματικών καταθέσεων προθεσμίας συνέβαλε και η υποχώρηση του επιτοκίου αυτής της κατηγορίας καταθέσεων κατά 36 μονάδες βάσης μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Οκτωβρίου 2019, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση της διαφοράς επιτοκίου μεταξύ των επιχειρηματικών καταθέσεων προθεσμίας και εκείνων με διάρκεια μίας ημέρας σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Πηγή: capital.gr