Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

241

Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 21 Δεκεμβρίου εορτάζει η Αγία Ιουλιανή της Νικομηδείας, Αγία της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Αγία Ιουλιανή καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας από ειδωλολάτρες γονείς της αρχοντικής τάξης, ενώ η ίδια είχε κρυφά γίνει χριστιανή. Οι γονείς της την είχαν αρραβωνιάσει με έναν αξιωματιούχο που ονομαζόταν Ελεύσιος, ήδη από μικρή ηλικία.Η Ιουλιανή προσπάθησε να καθυστερήσει τον γάμο και, όταν είδε πως δεν μπορούσε πια, αρνήθηκε να παντρευτεί. Ο Ελεύσιος, γεμάτος οργή, πληροφορήθηκε ότι η Ιουλιανή ήταν χριστιανή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη της Αγίας.

Κατά την παραμονή της στη φυλακή, της δόθηκε η ευκαιρία να παντρευτεί τον Ελεύσιο ώστε να γλυτώσει την ζωή της, η Ιουλιανή όμως αρνήθηκε να νυμφευθεί ειδωλολάτρη.

Ο Ελεύσιος, αφού τη μαστίγωσε, της έκαψε το πρόσωπο και στη συνέχεια της είπε: “Πήγαινε τώρα στον καθρέφτη να δεις την ομορφιά σου”. Εκείνη του απάντησε: “Στην ανάσταση των δικαίων, δεν θα υπάρξουν καψίματα και πληγές, παρά μόνο η ψυχή. Γι’ αυτό Ελεύσιε, προτιμώ τις προσωρινές πληγές του σώματος παρά τις αιώνιες πληγές της ψυχής”. Λίγο μετά, η Αγία Ιουλιανή αποκεφαλίστηκε, σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών. Ο Ελεύσιος αργότερα κατασπαράχθηκε από λιοντάρι όταν ναυάγησε σε κάποιο άγνωστο νησί.

ekklisiaonline.gr