Θετική η στάση των εφήβων για πρόσφυγες – μετανάστες

188

Θετικά συναισθήματα προς τους πρόσφυγες και μετανάστες έχει η πλειονότητα των εφήβων στη χώρα μας, οι οποίοι σε πολύ υψηλό ποσοστό συντάσσονται με την άποψη ότι τα παιδιά προσφύγων ή μεταναστών πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και να μπορούν να διατηρούν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Από την άλλη, το 22,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους ζουν στην Ελλάδα, ενώ ένας στους έξι έχει αρνητικά συναισθήματα έναντι των μεταναστών, με πιο αρνητική στάση να έχουν οι έφηβοι μεγαλύτερων ηλικιών (15χρονοι έναντι των 11χρονων και 13χρονων) και από οικογένειες που ανήκουν είτε στο κατώτερο είτε στο ανώτερο οικονομικό επίπεδο, σε αντίθεση με τους πιο «θετικούς» εφήβους από οικογένειες μεσαίου οικονομικού επιπέδου.

Τις στάσεις και τα συναισθήματα μαθητών στην Ελλάδα απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αυτά προέκυψαν από πανελλήνια έρευνα του 2018 για τις συμπεριφορές των εφήβων που έγινε σε δείγμα 3.863 ατόμων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, δημοσιοποίησε χθες το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας με αφορμή τη 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Οπως προέκυψε από τις απαντήσεις των παιδιών, το 57,7% έχει θετικά συναισθήματα έναντι των προσφύγων – μεταναστών, το 25,3% ουδέτερα και το 16,9% αρνητικά. Το 90,6% των εφήβων – μαθητών συμφωνεί με τη θέση ότι τα παιδιά προσφύγων – μεταναστών πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τα άλλα παιδιά και το 79,5% ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους (79,5%), τη δική τους γλώσσα (78,9%), ενώ το 77,3% συμφωνεί ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους ζουν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3,8% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα είχε γεννηθεί εκτός Ελλάδας, το 25,5% είχε τουλάχιστον έναν γονιό γεννημένο εκτός Ελλάδας και το 11,8% είχε και τους δύο γονείς γεννημένους εκτός χώρας. Στην ερώτηση εάν οι συμμαθητές τους τούς έχουν συμπεριφερθεί άσχημα εξαιτίας του τόπου στον οποίο γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους, το 2,8% απαντά ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά. 

Πηγή: kathimerini.gr