Η επόμενη μέρα των επιχειρήσεων στο Κουκάκι

220

Αναφορικά με τις καταγγελίες για απουσία εισαγγελέα, πηγές της Εισαγγελίας διευκρίνισαν ότι ήταν παρόντες στις επιχειρήσεις τρεις εισαγγελείς.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες οι εννέα συλληφθέντες από τις επεισοδιακές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα τρία υπό κατάληψη κτίρια στο Κουκάκι. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του, 23 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, δίπλα ακριβώς στο κατειλημμένο κτίριο της οδού Ματρόζου 45. Εις βάρος των εννέα κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομης οπλοκατοχής, εξύβρισης κ.ά. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Για τα γεγονότα στην οδό Ματρόζου, η Αστυνομία επισημαίνει ότι οι δύο νεαροί ήταν παρόντες στην κατάληψη και συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, όσο εκείνοι προσπαθούσαν με τροχό να παραβιάσουν την είσοδο του κατειλημμένου κτιρίου. Στη συνέχεια και ενώ οι άνδρες της ΕΚΑΜ κατάφεραν να μπουν στο ακίνητο, εκείνοι κατέφυγαν καταδιωκόμενοι αρχικά στην ταράτσα του κατειλημμένου κτιρίου και κατόπιν σε εκείνη του πατρικού τους σπιτιού, όπου και συνελήφθησαν. Τη συγκεκριμένη εκδοχή περιγράφουν στις καταθέσεις τους τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, που μετείχαν στη σύλληψη.

Οι επικεφαλής της επιχείρησης υπογραμμίζουν ότι είχαν από την πρώτη στιγμή προχωρήσει σε αποκλεισμό του οικοδομικού τετραγώνου και επομένως εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν ήταν αυτοί που νωρίτερα βρίσκονταν στην κατάληψη, εκτοξεύοντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους σημειώνουν ότι στα ρούχα τους βρέθηκαν ίχνη από μπογιές, που νωρίτερα πετούσαν κατά των αστυνομικών, ενώ έχει ζητηθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να ολοκληρώσει το ταχύτερο τις έρευνες σε κατασχεμένα πειστήρια ώστε να διευκρινιστεί εάν οι δύο γιοι της οικογένειας Ινδαρέ είχαν παρουσία στην κατάληψη ή όχι.

Οι συνήγοροι των δύο νεαρών και του πατέρα τους, που επίσης συνελήφθη όπως εξάλλου και η μητέρα της οικογένειας διαψεύδουν τα γεγονότα, όπως περιγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ. Λένε, δηλαδή, ότι ακούγοντας τη φασαρία βγήκαν στο μπαλκόνι για να παρακολουθήσουν τα επεισόδια και στη συνέχεια, έχοντας ακούσει ποδοβολητά στην ταράτσα του σπιτιού τους ανέβηκαν να δουν τι συνέβαινε. Τότε, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι θεώρησαν εσφαλμένα ότι επρόκειτο για τους καταληψίες και όχι τους ενοίκους της εφαπτόμενης κατοικίας. Αυτή την εκδοχή των γεγονότων μπορούν να επιβεβαιώνουν, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η οικογένεια Ινδαρέ, τουλάχιστον δέκα αυτόπτες μάρτυρες. Αναφορικά με τις μπογιές στα ρούχα τους, οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι προέρχονται από τις ήδη λερωμένες με χρώμα στολές των αστυνομικών που τους συνέλαβαν.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για απουσία εισαγγελέα κατά την έρευνα, χθες το βράδυ πηγές της Εισαγγελίας διευκρίνισαν ότι από την πρώτη στιγμή ήταν παρόντες στις επιχειρήσεις στο Κουκάκι τρεις εισαγγελείς και ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Επιπλέον, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας, και ειδικά για διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων όπως η σωματική βλάβη.

Τέλος, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για χρήση πλαστικών σφαιρών στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες αλλά ελαστικές μπάλες, που διαθέτουν μόνο οι ειδικές δυνάμεις και «η δύναμή τους είναι μικρότερη από μιας γροθιάς».

Οι καταδρομικές επιτείνουν την ανησυχία

Την ήδη αυξημένη ανησυχία στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την κλιμάκωση της δράσης αναρχικών επέτειναν οι καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, τη νύχτα της Τετάρτης. Η αρχή έγινε στο κέντρο της Αθήνας, όταν λίγο πριν από τις 10, ομάδα περίπου 50 ατόμων πραγματοποίησε καταδρομικές επιθέσεις σε καταστήματα και μία τράπεζα κατά μήκος της οδού Μητροπόλεως. Προξένησαν φθορές σε ένα σούπερ μάρκετ, ένα καφέ και στο ΑΤΜ υποκαταστήματος της τράπεζας. Τη… σκυτάλη των βανδαλισμών λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πήραν άγνωστοι στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά 13 εμπορικά καταστήματα υπέστησαν φθορές στις οδούς Τσιμισκή, Παλαμά και Παύλου Μελά. Αύξηση των περιπολιών αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πηγή: kathimerini.gr