Συμβιβαστική λύση για το συνταξιοδοτικό ψάχνει ο Μακρόν

187

Πορτρέτο του προέδρου Μακρόν ως… Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, στη διαδήλωση της Τρίτης, στο Παρίσι.

ΠΑΡΙΣΙ. Για πιθανότητα «βελτίωσης του χρόνου συνταξιοδότησης» έκανε χθες λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ με εκπροσώπους συνδικάτων στο Μέγαρο Ματινιόν και ενώ η απεργία στα μέσα μεταφοράς, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην περίθαλψη συνεχιζόταν. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα συνεχιστεί. Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση διόρισε τον Λοράν Πιετρασεφσκί ως επίτροπο αρμόδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μετά την παραίτηση του προκατόχου του για ελλιπή δήλωση αμοιβών από συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιλίπ άνοιξε χθες το μεσημέρι τον κύκλο συναντήσεων με τα συνδικάτα, με την ένωση εκπαιδευτικών Unsa να εγκαινιάζει τις επαφές και τη μαχητική CGT να ακολουθεί. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ, στις επτά ώρα Ελλάδος. Ο Μπερζέ, το σωματείο του οποίου στήριζε παραδοσιακά τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μακρόν, διαχώρισε τη θέση του από την κυβέρνηση, εξαιτίας της διαφωνίας του με την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της διοίκησης των σιδηροδρόμων, η κινητοποίηση των σιδηροδρομικών βρισκόταν σε ύφεση, με 13,6% των εργαζομένων να συμμετέχουν στην απεργία διαρκείας, από 32,8% την Τρίτη. Η απεργία των σιδηροδρομικών και του προσωπικού αστικών μέσων μεταφοράς βρισκόταν χθες στη 14η ημέρα της. Υψηλό παρέμενε, όμως, το ποσοστό των απεργών μηχανοδηγών, που βρέθηκε χθες στο 65%.

Παρότι τα συνδικάτα επιμένουν στη συνέχιση της απεργίας και τις ημέρες των Χριστουγέννων, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωσε τους ακροατές του ειδησεογραφικού ραδιοφώνου France-Inter ότι όσοι αγόρασαν σιδηροδρομικά εισιτήρια για τις γιορτές θα μετακινηθούν ακριβώς όπως έχουν προγραμματίσει.

Πηγή: kathimerini.gr