Ο Μπιορν των ΑΒΒΑ κήρυξε τον… πόλεμο κατά των fake news

207

Ο Μπιορν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δώρισε βιβλία σε μαθητές λυκείου σε όλη τη Σουηδία σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη ροή των fake news.

Ο 74χρονος στιχουργός και μουσικός, ο οποίος μαζί με τους ΑΒΒΑ έχει πουλήσει περισσότερα από 375 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλ, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία προέκυψε όταν ο ίδιος αισθάνθηκε πως οι δημοκρατικοί θεσμοί υπονομεύονται από την ταχύτητα της παραπληροφόρησης.

Σχεδόν 111.000 αντίτυπα του βιβλίου «Alternative Facts – About Knowledge and its Enemies» (‘Αλλα γεγονότα – Σχετικά με τη γνώση και τους εχθρούς της» θα διανεμηθούν. Οι δάσκαλοι πρέπει να τα ζητήσουν εκ μέρους των μαθητών τους της τελευταίας τάξης και η μόνη σύσταση είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην τάξη.

«Είναι σαν κάτι που χρειάζονται -στην κριτική μας σκέψη και στην εμπιστοσύνη των θεσμών μας που, εσείς το ξέρετε, έχει διαβρωθεί- και απλά σαν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο», δήλωσε ο Ουλβέους, συνιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου που εξέδωσε το βιβλίο.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η καθηγήτρια Θεωρητικής Φιλοσοφίας, ‘Ασα Βίκφορς, η οποία εξελέγη φέτος μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Η Σουηδική Ακαδημία επιλέγει κάθε χρόνο ποιος θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Αρχίζω από αυτό το είδος των πολύ φιλοσοφικών ιδεών σχετικά με τον απίστευτα εύκολο τρόπο να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη για την οποία μιλά ο Μπιορν γιατί η γνώση, η ανθρώπινη γνώση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αξιόπιστες πηγές», δήλωσε η ‘Ασα Βίκφορς.

Πηγή: Newsbeast