Νέα επαναστατική μέθοδος στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

237

Το ισχίο και το γόνατο αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του σώματος. Αν πάθουν κάτι (τραυματισμός, οστεοαρθρίτιδα) τότε μπορεί να εκδηλώσουν χωλότητα, πόνο και δυσκολία στο περπάτημα.

Εφόσον η οποιαδήποτε βλάβη δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία, τότε ο ορθοπεδικός χειρουργός προτείνει αντικατάσταση της άρθρωσης με προσθετικά υλικά. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος ΑΜΙΣ. Είναι μία από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις στον χώρο της χειρουργικής!

Αίτια φθοράς άρθρωσης

  • τραύμα
  • αρθρίτιδα
  • εκφυλιστικού τύπου αλλοιώσεις
  • συγγενή αίτια

Στα νεαρά άτομα, μπορεί να υπάρξει οστεονέκρωση (π.χ. στην κεφαλή του μηριαίου).

Θεραπεία – Ολική αρθροπλαστική ΑΜΙΣ

Πέρα από τον κλασικό τρόπο αποκατάστασης, μπορούμε με λιγότερο τραυματισμό στην περιοχή να επέμβουμε στο ισχίο ή το γόνατο, είτε οπίσθια, είτε πλάγια είτε με πρόσθια προσπέλαση.

Η πρόσθια προσπέλαση ονομάζεται ΑΜΙΣ και εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς. Αποδεδειγμένα είναι η λιγότερο επεμβατική προσπέλαση. Δεν κόβεται κανένας τένοντας και μυς, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Η ΑΜΙΣ μπορεί να συνδυαστεί με FAST TRACK Πρωτόκολλο, το οποίο επιταχύνει κι άλλο τα αποτελέσματα.

Νοσηλεία μιας ημέρας 

Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έρχεται το πρωί της επέμβασης, χειρουργείται και την ίδια ημέρα σηκώνεται από το κρεβάτι, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός. Το πρωί της επόμενης, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο, χωρίς επιπλοκές.

Ο χειρουργός ισχίου για αρθροπλαστική γόνατος dr. Σαράντος έχει ειδικευτεί σε διάφορες τεχνικές προσπέλασης και έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές επεμβάσεις.

Πόσο κοστίζει

Η τιμή συνήθως κυμαίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα και δεν διαφέρει πολύ από ασθενή σε ασθενή. Ύστερα από εκτίμηση του ιατρού, θα προκύψει το τελικό κόστος.

Κωνσταντίνος Σαράντος

MD, FRCS (Tr &Orth)

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αθήνα – Τραυματολόγος

ksarantos.gr

Πηγή: Newsbeast