Η περιπέτεια ενός τμήματος πανεπιστημίου

166

Από το 2009 έως το 2013 λειτούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια άλλαξε… τρεις φορές πανεπιστήμιο και δύο διοικητικές περιφέρειες, και πλέον τώρα που καταργήθηκε, αφήνει τον επίγονό του μετέωρο να ψάχνει καθηγητές και προσανατολισμό! Ο λόγος, για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) με έδρα το Αγρίνιο, η περιπέτεια του οποίου αποτυπώνει τις στρεβλώσεις στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν τμήματα ιδρύονταν κυρίως με τοπικιστικά, μικροπολιτικά κριτήρια. Σήμερα βρίσκουμε το τμήμα ΔΠΠΝΤ στον πανεπιστημιακό χάρτη της Ελλάδας ως Ιστορίας-Αρχαιολογίας, αλλά η σχολή στην οποία είναι ενταγμένο βρίσκεται όχι στο Αγρίνιο αλλά στην Πάτρα!

Ειδικότερα, το 1985 ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το πρώτο τμήμα ΑΕΙ. Επρόκειτο για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1998 ήταν κομβική χρονιά για το Αγρίνιο. «Εχασε» το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (μεταφέρθηκε στην Πάτρα), ωστόσο «πήρε» δύο νέα τμήματα. Από την άλλη, τα νεοϊδρυθέντα τμήματα Αγρινίου άλλαξαν πανεπιστήμιο! Από το Παν. Πατρών στην Αχαΐα εντάχθηκαν στο Παν. Ιωαννίνων, στην Ηπειρο. Το 2004 ιδρύθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και εντάχθηκε στο Παν. Ιωαννίνων.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά το 1998, ήλθε η ώρα η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο να αποκτήσουν πανεπιστήμιο! Στι 4-9-2009 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο εντάχθηκαν τα τρία τμήματα της πόλης. Φευ! Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από 4 χρόνια, καταργήθηκε το 2013 και τα τρία τμήματα πάλι «μετακόμισαν» στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διατηρώντας την έδρα στο Αγρίνιο.

Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών καταργήθηκε το 2019 (με απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου) και στη θέση του ιδρύθηκε το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που εντάχθηκε στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 10 τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και οι απόφοιτοί τους μαστίζονται από την ανεργία.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Δημήτρης Δαμάσκος, στο προσχέδιο του νόμου το τμήμα είχε μετακινηθεί στην Πάτρα, όμως στο τελικό ψηφισθέν κείμενο παρέμεινε στο Αγρίνιο.

Το τμήμα έχει 17 διδάσκοντες αλλά, ως απόγονος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, αρκετοί έχουν ειδίκευση την πληροφορική. Και ναι μεν ορισμένοι θα αξιοποιηθούν διότι στο Ιστορίας-Αρχαιολογίας υπάρχει τομέας Ψηφιακού Πολιτισμού, αλλά οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν σε άλλα τμήματα του Παν. Πατρών.

Από την άλλη, καθώς το τμήμα εντάχθηκε στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παν. Πατρών, υπάρχουν μαθήματά του τα οποία μπορούν να διδαχθούν και από καθηγητές άλλων τμημάτων της σχολής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και οι φοιτητές του πρέπει να ταξιδεύουν από το Αγρίνιο στην Πάτρα, όπου έχουν έδρα τα άλλα τμήματα της σχολής του!

Στο επίκεντρο οι καταργήσεις τμημάτων

Το θέμα της κατάργησης τμημάτων ΑΕΙ, που επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 2020, συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια για το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα στις 2 μ.μ. και τα σχόλια έως χθες ήταν περίπου 90. Για το ν/σ, οι πρυτάνεις των 24 ΑΕΙ της χώρας θα πραγματοποιήσουν άτυπη τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή.

Χθες πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εκτίμησε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι με τις έως τώρα αλλαγές και εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλάζει το κλίμα στα πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, δήλωσε πως σημαντικά βήματα θα γίνουν με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με αντικειμενικά κριτήρια αλλά και εάν έχουν επιτευχθεί στόχοι που τα ίδια θα έχουν επιλέξει. Συγκεκριμένα, το ν/σ ορίζει ότι το 80% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα καθορίζεται με βάση συγκεκριμένους, αντικειμενικούς δείκτες (π.χ. αριθμός εισακτέων, εκτιμώμενο κόστος ανά φοιτητή, διάρκεια σπουδών, εργαστήρια, διασπορά τμημάτων).

Το υπόλοιπο 20% θα χορηγείται με βάση τις επιδόσεις κάθε ΑΕΙ σε συγκεκριμένους δείκτες (π.χ. επαγγελματική απορρόφηση των αποφοίτων, οι δράσεις εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, ετεροαναφορές επί επιστημονικών δημοσιεύσεων καθηγητών του ΑΕΙ).

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως επανέλαβε χθες ότι είναι υπό συζήτηση με τα ΑΕΙ η καθιέρωση κάρτας εισόδου στα ιδρύματα, ενώ θα γενικευθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία και για τις ψηφοφορίες των φοιτητών.

Πηγή: kathimerini.gr