Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή 2η κίνηση πρόωρης αποπληρωμής δανείου του ΔΝΤ

235

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.37

Μία δεύτερη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στο 2020 όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής και άλλων “ακριβών” δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ του χρέους της, ενώ στοχεύει να πείσει τους θεσμικούς πιστωτές της να επιτρέψουν μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της εξόδου από τα προγράμματα διάσωσης.

“Είναι πιθανή μια επιπλέον αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ το 2020”, ανέφερε ο υπουργός, χωρίς να αποκαλύψει ακριβές ποσό το οποίο στοχεύει να αποπληρώσει πρόωρα η Αθήνα εντός του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα χρωστά στο Ταμείο 5,5 δισ. ευρώ.

“Η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φτάνει μέχρις ενός συγκεκριμένου σημείου το οποίο να επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της μεταπρογραμματικής περιόδου επιτήρησης”, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα οφέλη

Η κίνηση αυτή έχει ως άμεσο όφελος ότι μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και την καλύτερη θέση της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του 2020 για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, ο βασικός στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας προς στις αγορές και τους επενδυτές, προσβλέποντας σε ταχύτερη αναβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στόχος είναι η ένταξη της Ελλάδας στο QE, αλλά και η  ουσιαστική προβολή απεμπλοκή της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ο λόγος για μία πρόθεση στην οποία αναφέρθηκε η προηγούμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε η Ελλάδα είναι σε διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης, από την οποία στόχος είναι να ξεφύγουμε το συντομότερο. Συνέδεσε μάλιστα την αν λόγω κίνηση με τον στόχο “να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα και να έχουμε πρόσβαση στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ“.

Η αποπληρωμή

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου με το ΔΝΤ κατατέθηκε από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο. Η έγκριση του ESM ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η πρώτη κίνηση αφορούσε την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ. Το ζητούμενο ήταν να δοθεί το waiver, δηλαδή να δεχθούν οι δανειστές της ΕΕ να μην υπάρξει  ανάλογη πρόωρη εξόφληση των ευρωπαϊκών δανείων (του ESM, αλλά και του EFSF που προηγήθηκαν χρονικά αξίας 52,2 δισ. ευρώ).

Ένα νέο αίτημα των ελληνικών αρχών και πάλι θα γίνει πρώτα προς τον ESM. Πάντως ο επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή  είναι επωφελής γιατί βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και εκλαμβάνεται ως μία θετική κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η 1η κίνηση προσέφερε βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μακροχρόνια και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος.

Με την 1η αποπληρωμή έχουν καλυφθεί οι δαπάνες που θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μειώθηκε το υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR ή 5,647 δισ. ευρώ (από 6,735 δισ. SDR σήμερα) και το επιτόκιο σε 1,91% (έναντι επιτοκίου 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται).

Πηγή: capital.gr